Večina medijev na Hrvaškem, pa tudi v Sloveniji, je nedeljske naslovnice posvetila nenadni smrti Milana Bandića, enega najvplivnejših politikov v post-jugoslovanskem in tranzicijskem obdobju na področju nekdanje SFRJ.

Ta je umrl davi, po srčnem infarktu, v 66. letu starosti. Novico o smrti dolgoletnega župana hrvaške prestolnice Zagreb je uradno sporočila Služba za informiranje mesta Zagreb.

Pri slednji so zapisali, da je živel za svoje mesto, za Zagrebčanke in Zagrebčane, ki so mi bili pri vsem, kar je počel, na prvem mestu. Delu, ki ga je opravljal z ljubeznijo in energijo, je bil predan 21 let, zapisano v izjavi povzema Slovenska tiskovna agencija (STA).

Spletna naslovnica JL je skoraj v celoti posvečena Milanu Bandiću.

Večina hrvaških medijev je pozorno spremljala sicer že dalj časa nezavidno zdravstveno stanje Milana Bandića, zato neljubemu dogodku posvečeno obsežno poročanje in spremljajoče analize niti najmanj ne čudijo.

Tako navajajo, da je Bandiću postalo slabo pozno v soboto zvečer, zato so ga prepeljali v zagrebško bolnišnico Sveti duh. Tam je umrl kljub naporom zdravnikov, da ga reanimirajo.

Bandić je imel že dalj časa resne zdravstvene probleme, med njimi možgansko kap, pljučno embolijo in številne posege na srcu, nedavno pa je bil operiran tudi na glasilkah.

Zagreb je brez dolgoletnega župana ostal pred novimi lokalnimi volitvami.

Bandiću so nasprotniki njegove absolutistične politike rado očitali, da je “dotepenac”; prišlek brez lokalnih korenin, ki ga “odlikuje” tudi vsakršna agresivnost.

Da je bil najvidnejši in medijsko najbolj izpostavljen predstavnik ti. hercegovskega lobija pa navsezadnje prča tudi njegova biografija: rodil se je 22. novembra 1955 v občini Grude v Bosni in Hercegovini, že leta 2000 pa je bil na seji skupščine mesta Zagreb prvič izvoljen za zagrebškega župana.

To funkcijo je začel opravljati 2. junija 2000, leta 2017 pa je bil že šestič zapovrstjo izvoljen za župana. V zgodovini bo zapisan kot eden največjih in najbolj spretnih populistov tranzicijskega časa na teh prostorih.

(mbo)