Postopek proti devetim ljudem je prevzela slovenska policija

Kot poročata Slovenska tiskovan agencija (STA) in RTV Slovenija , je hrvaška policija sporočila, da so minulo soboto na mejnem prehodu Dragonja ustavili 12 ljudi, ki so nameravali vstopiti na Hrvaško s ponarejenimi negativnimi izvidi PCR-testov. Med njimi je bilo kar devet slovenskih državljanov.

Kar devet slovenskih državljanov je imelo ponarejene PCR teste.

Med sobotnim rednim epidemiološkim nadzorom na mejnem prehodu Dragonja so torej hrvaški policisti posumili, da ima 12 potnikov ponarejene negativne teste PCR. Po preverjanju pri slovenskem inštitutu, v katerem so se domnevno testirali, so ugotovili, da gre za ponarejene teste, so objavili na spletni strani policijske uprave hrvaške Istre.

Gostinske terase so se na Hrvaškem odprle šele s ponedeljkom, tako da to ni mogel biti primarni motiv dejanja.

Kot so dodali, je postopek proti devetim slovenskim državljanom, ki so stari od 19 do 55 let, v nadaljevanju prevzela slovenska policija. Hrvaški kriminalisti pa so kazensko ovadili dva hrvaška državljana in nemško državljanko zaradi suma kaznivega dejanja ponarejanja dokumentov.

Danes je namero o odpiranju države za velikonočne praznike potrdila tudi Avstrija. Na mejah utegne biti zaradi ponarejenih izvidov več kot napeto, v vseh smereh.

Ob koncu malodane groteskne novice, ki pa žal ni in ne bo osamljena, se lahko vprašamo ali morda ni nastopil trenutek, ko bi bilo dobro in potrebno objaviti tudi narodnosti prijetih?!

Brez prejudikacije, a se že nekaj časa neuradno omenja, da sta centra tovrstnih kriminalnih aktivnosti predvsem Kosovo in BiH. Spomnimo, da je za vnos nevarnega britanskega seva v Slovenijo in to s ponarejenim negativnim izvidom odgovoren prav državljan Kosova.

Hrvaški mediji in uradna spletna stran MUP (Ministarstvo unutarnjih poslova) Hrvaške dogodku sicer niso namenjali posebne in pretirane pozornosti.

(mbo)