Avstrijski kancler Sebastian Kurz je pred odhodom v Izrael napovedal spremembo strategije glede pandemije covida-19.

Avstrija se skupaj z državami t. i. skupine Prvih akterjev ne bodo več zanašala na EU in bo skupaj z Izraelom v prihodnjih letih proizvajala cepiva druge generacije za nadaljnje mutacije novega koronavirusa ter skupaj raziskovala možnosti zdravljenja, je še pojasnil Kurz.

Skupina Prvih akterjev je nastala lani na pobudo Avstrije. V njej so države, ki so se dobro spopadle s prvim valom epidemije, med njimi Danska, Norveška, Grčija, Češka, Izrael, Singapur, Avstralija in Nova Zelandija.

Kurz je še pojasnil, je bil dostop do cepiv s posredovanjem EU pravilen, vendar je Evropska agencija za zdravila prepočasna pri izdajanju dovoljenj za cepiva, prihaja pa tudi do težav pri dobavi cepiv.

Kurz spreminja “kurs”: Velika noč kot ključni datum sproščanja ukrepov.

Avstrijska vlada pa se je včeraj z deželnimi glavarji kljub porastu okužb z novim koronavirusom dogovorila o nadaljnji sprostitvi ukrepov za zajezitev pandemije. Restavracije in lokali bodo lahko na veliko noč začeli obratovati na prostem, od sredine tega meseca pa bodo dovoljene športne dejavnosti za mlade.

V aprilu ali maju bodo sprostili tudi večino ukrepov na področju kulture ob pogoju testiranja na novi koronavirus. Izjema velja za Predarlsko (s središči Dornbirn in Bregenz), kjer beležijo nizko incidenco okužb. Tam bodo možna večja sproščanja na področju kulture, športa in gastronomije že sredi tega meseca, je sinoči še pojasnil avstrijski kancler.

Minister za zdravje Rudolf Anschober je napovedal, da bodo kljub temu skušali vzdrževati nizko raven okužb. Tako bo za bolj prizadeta območja veljalo obvezno testiranje, če jih bodo želeli zapustiti.

( foto: cottonbro on Pexels.com)

Ob tem velja omeniti, da je slovenski minister za zdravstvo Janez Poklukar na današnji tiskovni konferenci obnanil, da imajo prav danes na ministrstvu v podpisu pogodbo za 349.000 cepiv Pfizerja, za katere računajo, da bo dostavljeno v naslednjem četrtletju.

V strategiji celjenja proti covidu-19 je določenih tudi 61 cepilnih centrov, od tega 13 v bolnišnicah.

(mbo)