Opozicijske stranke Levica, LMŠ, SD in SAB so danes udejanile napovedano in Državnemu zboru (DZ) predlagale, naj za vladni predlog zakona o demografskem skladu razpiše posvetovalni referendum. Če s predlogom ne bodo uspele, bodo sprožile postopke za naknadni zakonodajni referendum, saj menijo, da morajo o tako pomembni tematiki svoje povedati ljudje.

Predlog vladnega zakona o nacionalnem demografskem skladu, ki določa, da bi Nacionalni demografski sklad (NDS) nastal s preoblikovanjem Slovenskega državnega holdinga (SDH) in prevzel upravljanje skoraj vseh državnih naložb, je trenutno v drugi obravnavi v DZ-ju.

Opozicija po pričakovanjih ostro nad preoblikovanje SDH v NDS.

Pred sprejemom zakona mora DZ glasovati o pobudi štirih strank, kar bo postopek zamaknilo za mesec dni. Če bo njihov predlog uspel, za kar potrebujejo navadno večino, pa ga bo zamaknil do odločanja o predlogu zakona na posvetovalnem referendumu, sta na novinarski konferenci povedala koordinator Levice Luka Mesec in predsednica SAB-a Alenka Bratušek, poroča RTV Slovenija.

Najostrejši med štirimi prvaki opozicijskih strank je bil priačkovano Luka Mesec, uradno koordinator stranke Levica. Kot je povedal na tiskovni konferenci, ki jo je v celoti prenašala Slovenska tiskovna agencija (STA), “vlada sklada ne ustanavlja zato, da bi rešila financiranje pokojnin, temveč da bi dobila neomejeno moč kadrovanja v državnih podjetjih, da bi lahko vstopala v še preostale segmente državnega premoženja in sprostila varovalke proti privatizaciji”.

Marjan Šarec in Luka Mesec o vzrokih za posvetovalni referendum soglasno.

“Na posvetovalni referendum želimo iti zato, ker o predlogu ni bila opravljena nobena resna javna razprava,” je še dodal Mesec, na kar se je nadovezal tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec, ko je deja, “posvetovalni referendum ima cilj, da ljudi vprašamo, ali se strinjajo z nadaljnjih plenjenjem, kajti tisti, ki bi morali zagovarjati upokojence, so tiho” in s tem s prstom pokazal v smeri DeSUS-a.

Tanja Fajon meni, da je opozicijski predlog NDS boljši.

Po mnenju predsednice SD-ja Tanje Fajon vlada le še enkrat več dokazuje, da ne zna voditi razvojnega dialoga. “Referendum je tako priložnost za iskreno partnerstvo z ljudmi,” je dodala in spomnila na opozicijski predlog o ustanovitvi demografskega sklada, ki po njenih besedah zagotavlja za 172 milijonov EUR dodatnih sredstev za pokojninsko blagajno, pa tudi to, da ključno premoženje ostane v lasti države.

Bratušek: “Vse državno premoženje se bo lahko z enim zamahom privatiziralo.”

“Dejstvo je, da ne sedanji ne bodoči upokojenci od vladnega demografskega sklada ne bodo imeli nič,” je v povezavi z besedami Fajonove izpostavila Alenka Bratušek. V SAB moti, da se bodo sredstva sklada po vladnemu predlogu lahko porabljala za veliko drugih namenov, ne le za pokojnine ter da se sredstva nekaj časa ne bodo nalagala.

V igri je za kar 8,6 milijarde evrov premoženja.

Pred plenjenjem državnega premoženja so sicer posvarili vsi štirje govorci:

  • “Za SDS in vlado Janeza Janše je ideologija krinka za plenjenje po državnih podjetjih in po vsem, kar bi lahko prineslo dobičke. Vladni predlog gre točno v to smer,” je menil Šarec
  • Največja nevarnost, opozarja Bratuškova, je vsekakor dejstvo, da “se bo vse državno premoženje v enem zamahu preneslo na sklad in se bo lahko z enim zamahom privatiziralo”
  • “Približno 8,6 milijarde evrov premoženja, koliko ga je še ostalo po letih divjih privatizacij, bo postalo plen vsakokratne vlade. Izključeni bodo vsi, ki imajo interes, da gre podjetju čim bolje, to so delavci, predstavniki javnega sektorja, upokojenci,” pa je posvaril Mesec.
Luka Mesec je povzel objavo Levice na strankinem FB profilu.

Po oceni slednjega premier Janša, ki vlada tretjič, zgolj nadaljuje, kjer se je ustavil prejšnjič. “Vsakič do sedaj je pokazal, da mu politična oblast ni dovolj, temveč da hoče imeti ekonomsko moč in moč nad mediji. Mercator je prodal v zameno za vpliv na časopis Delo, vedno je pred razvojni potencial države postavil svoj interes po oblasti”.

Mesec je povzel, da vladni predlog določa, da bo nadzorni svet sklada postavila vladajoča večina, predstavnika upokojencev in mladih bosta zraven “za okras“. Sklad bo imel moč nad kadrovanjem v vseh podjetjih, kjer ima država večino, tudi denimo v STA in Modri zavarovalnici.

(mbo)