“Zdaj je popolnoma jasno, da moramo poskrbeti sami zase; problem s cepivom je le še večji!”

Zagrebški Jutarnji list v javnost plasiral dolgo pričakovano novico.

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve je od ruske strani že zahtevalo dokumentacijo v zvezi s cepivom Sputnik V (Sputnjik Vi), na podlagi katerega bi lahko Hrvaška agencija za zdravila in medicinske pripomočke (HALMED) izdala soglasje za nujni uvoz, je neuradno izvedel JL.

“Vse več evropskih držav se samostojno pogaja z Rusi, kljub temu da Sputnik še vedno nima odobritve Evropske agencije za zdravila (EMA). Da pogajanja na relaciji Zagreb- Moskva že potekajo, kaže tudi dejstvo, da se je, kot smo neuradno izvedeli, minister za zdravje danes z ruskim veleposlanikom pogovarjal prav o cepivu.”

Jutarnji list je v preteklosti že pisal, da sta Rusija in Hrvaška dosegli načelni dogovor o uvozu najmanj milijon doz cepiva, največja težava pa je bila že od samega začetka odobritev; torej ustrezna dokumentacija in uvozna ureditev. Tudi HALMED je zdaj potrdil, da obstaja možnost, da ne bodo čakali na odobritev EMA; tako bi lahko cepivo pod krinko izrednega uvoza takih, ki niso odobrena v EU, na Hrvaškem začeli uporabljati nemudoma.

Hitri postopek je imenu primerno bistveno krajši in vključuje manj pregledov kot standardni postopek odobritve. V tem primeru bi lahko postopek izvedli, če je predložena zahteva in dokumentacija za preverjanje kakovosti, učinkovitosti in varnosti cepiva.

Spletna naslovnica, ki pove vse in še več.

Oceno trajanja postopka in potrebnih korakov bi torej bilo mogoče narediti zgolj na podlagi vpogleda v dokumentacijo, ki bi jo v tem primeru predložili HALMEDu, so pojasnili v tej agenciji. Takšne zahteve in dokumentacije sicer še niso prejeli, niso pa zanikali komunikacije z ruskimi oblastmi v smislu pridobitve slednje.

Je pred nami teden končne odločitve?

HALMED pravi, da je po navedbah EMA ruski proizvajalec cepiv Sputnik V doslej prejel znanstveno dokumentacijo, v okviru katere je bil seznanjen z veljavnimi regulativnimi in znanstvenimi smernicami za razvoj cepiv v EU.

Tako kot pri predhodno odobrenih cepivih, bo Komisija za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) tudi tokrat (po oceni in nadaljnjem postopku odobritve) izvedla temeljito znanstveno-strokovno oceno cepiva in ugotovila njegovo učinkovitost, varnost in kakovost.

V tem primeru bo- kot za vsa do sedaj odobrena cepiva proti novemu koronavirusu- izveden postopek postopnega vrednotenja dokumentacije o zdravilih pri EMA, torej v precej krajšem obdobju v primerjavi z običajnim postopkom odobritve, ki praviloma traja najmanj 210 dni.

Iz HALMEDa še sporočajo, da se- glede na razpoložljive informacije- pričakuje, da se bo omenjeni postopek vrednotenja Sputnika V na EMA začel sredi marca, zato pričakujejo, da bo cepivo kmalu odobreno.

Glede na razmere dostopnosti in zalog cepiva v Evropi in svetu bi lahko Hrvaška, ugotavljajo pri JL, že v enem tednu sprejela politično odločitev o nakupu omenjenega ruskega cepiva proti koronavirusu.

Več virov iz vrst vladajoče HDZ je njihovim novinarjem zaupalo, da je dozorelo zavedanje, da “moramo poskrbeti sami zase, ker je problem s cepivom zdaj celo večji, kot je bil v času, ko ste v Jutarnjem listu pred dvema tednoma ekskluzivno napovedali pogajanja z rusko stranjo o nabavi večje količine cepiva, še preden ga bo odobrila EMA.”

Najbrž sledijo samostojna pogajanja z Rusijo, Avstrija naj bi se slednji kar sama ponudila za proizvodnjo cepiva

“Stanje v EU se je v zadnjih dneh dramatično spremenilo. Na slabše. Slovaška se je odločila za Sputnik V, za nakup se je prav tako odločila tudi Češka. Madžarska že uporablja tako ruska kot kitajska cepiva, Poljska cepi pretežno s kitajskim cepivom, zadnja novica pa je, da je slednjič prekipelo še Avstriji in se je Rusiji ponudila za proizvodnjo Sputnika V.

Avstrijski kancler se po drugi strani pogaja še z Dansko in Izraelom; prav tako o morebitni proizvodnji drugih/novih cepiv z njimi, iz tega razloga pa tudi potuje v Izrael,” pravijo sogovorniki v HDZ.

Rusija bo, kot vse kaže, Evropo ponovno reševala pred ameriško sebičnostjo.

“Vse skupaj dejansko pomeni, da je ministrstvo za zunanje zadeve v konkretnem stiku z Rusijo. Zahtevana je dokumentacija, čez teden dni pa bi morali imeti več informacij, kdaj se bo vlada odločila, kateri način je najboljši za nas,” še pojasnjujejo sogovorniki.

Spomnili so, da je stanje z dobavo cepiv vseh treh podjetij, pri katerih je Hrvaška naročila velike količine, še slabše, kot je bilo nedavno. ZDA so sicer registrirale cepivo proizvajalca Johnson & Johnson, pri katerem je Hrvaška naročila 900.000 odmerkov, hkrati pa ZDA cepiva, proizvedenega v ZDA, drugim državam ne zagotovijo, dokler ne (pre)cepijo svoje populacije.

Razkrivajo, da pogajanja potekajo samo z Rusijo, ne pa tudi s Kitajsko, o cepivu katere ne vemo veliko, medtem ko je v svetu cenjen in meritoren “The Lancet” o Sputniku V poročal nadvse pozitivno.

Rusko veleposlaništvo v Zagrebu:

“Združiti moči in nujno rešiti vprašanje cepiva!”


Rusko veleposlaništvo na Hrvaškem je danes pozno popoldne končno le potrdilo, da sta uradna Zagreb in Moskva vzpostavila stik glede nakupa ruskega cepiva.

Kot so navedli, je danes- 2. marca 2021- potekal telefonski pogovor veleposlanika Rusije na Hrvaškem Andreja Nesterenka in ministra za zdravje Republike Hrvaške Vilija Beroša, v katerem je bilo potrjeno, da je hrvaška stran nadvse zainteresirana za nakup zahtevane količine cepiva Sputnik-V iz Rusije v skladu z vsemi predpisi EU, pa tudi določbami zakonov Republike Hrvaške.

“Sogovornika sta izrazila skupno mnenje, da je treba to vprašanje nujno rešiti, še posebej glede na dejstvo, da na Hrvaškem ostaja določena stopnja okužbe s koronavirusom, odkriti pa so tudi novi sevi koronavirusa, ki jih epidemiologi še niso preučevali in lahko resno ogrozijo zdravje državljanov katere koli države, vključno s Hrvaško”, piše v izjavi na uradni spletni strani ruskega veleposlaništva.

“Veleposlaništvo Ruske federacije izhaja iz predpostavke, da moramo za boj proti koronavirusu združiti moči s hrvaškimi partnerji za zdravje državljanov obeh držav,” še piše v sporočilu za javnost.

(mbo)