V zagrebškem Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) se je ob 11. uri pričela žalna slovesnost za nenadno umrlim županom hrvaške metropole Milanom Bandićem.

Zaradi epidemioloških ukrepov je v stavbo HNK lahko vstopilo le 150 ljudi. Kot je znano, je Bandić v nedeljo, v starosti 66 let, umrl zaradi posledic srčnega napada.

Na začetku komemoracije je zagrebška filharmonija izvedla Adagio za godala Samuela Barberja, zaigrali pa so tudi nekatere domoljubne in ponarodele pesmi in šansone, kot je “Tvoja zemlja” legendarnega in tudi že preminulega pevca in poslanca hrvaškega Sabora Vice Vukova.

Poslovilne govore o nenadoma preminulem županu so ali še bodo imeli Ratko Maričić, dolgoletni županov prijatelj; Nina Obuljen Koržinek, odposlanka predsednika vlade in ministrice za kulturo in Jelena Pavičić Vukičević, podžupanja, ki je do volitev prevzela vlogo županje Zagreba, poročajo mediji na Hrvaškem..

Prenos komemoracije je sicer na voljo tudi na zunanji video steni ob zgradbi HNK, pogreb pa bo v sredo ob 12. uri na pokopališču Mirogoj v Zagrebu.

Mestna uprava je ob tem tragičnem dogodku občane prosila, naj namesto nakupa cvetja in sveč donacijo raje namenijo zagrebški fundaciji za pomoč osebam s cerebrovaskularnimi boleznimi, katere ustanovitelj in upravitelj je bil prav župan Bandić.

Na vzajemno spoštovanje- kar nikakor ni nezanemarljivo tudi v vidu politične kulture in odnosov v Sloveniji- je ob tej “priložnosti” pozval tudi dolgoletni Bandićev sodelavec Duško Ljuština, ki je v izjavi za televizijo N1 opozoril, da je v vsaki (pred)volilni kampanji Bandić prejel med 145 in 150 tisoč glasovi in ​​osvojil kar šest zaporednih mandatov.

Z žalitvijo Bandića žalimo tudi Zagrebčane,” je dejal Ljuština. “V zadnjih dneh sem slišal toliko žaljivk ( njegovih političnih oponentov, op.avt.)… No, ta človek ni prišel na oblast s tanki, ampak z voljo državljanov. Od njega se poslovimo civilizirano, njegove poteze bomo analizirali kasneje,” je še povedal Ljuština.

Vendar hkrati opozarjajo na priložnostno degradacijo oziroma ruralizacijo nekaterih mestnih biserov.

V zvezi s tem velja omeniti, da se komemoracije nista udeležila ne Zoran Milanović ne Andrej Plenković. Hrvaški predsednik se nahaja na vnaprej dogovorjenem in pomembnem obisku v Istri, hrvaški premier pa v od vojne in posledičnih demografskih sprememb prizadeti Slavoniji.

Premier Plenković naj bi bil eden od govornikov na jutrišnjem pogrebu, tam pa naj bi se mu v tej vlogi pridružil tudi nedavno novoizvoljeni patriarh SPC Porfirije, ki je bil dolga leta metropolit zagrebško-ljubljanski metropolit srbske pravoslavne cerkve.

(mbo)