Londonski Financial Times in ameriški New York Times sta skoraj hkrati objavila sorodna članka o rezultatih raziskave ti. brazilskega seva novega koronavirusa.

Brazilsko amazonsko mesto Manaus je lani spomladi še posebej prizadela pandemija koronavirusa. Bolnišnice so bile prenatrpane, pokopališča preobremenjena, po spletu so zaokrožili srhljivi posnetki trupel, ki ležijo po ulicah.

A že aprila lani se je zdelo, da je najhujše minilo, znanstveniki pa so ocenili, da je mesto z dvema milijonoma prebivalcev doseglo čredno imunost – kar približno 75% prebivalstva je okrevalo po bolezni. Konec lanskega leta pa je število okuženih začelo spet naraščati. Krivec je bil, kot se je kasneje izkazalo, popolnoma nov sev virusa.

Strokovnjaki so sumili, da se širi britanski ali južnoafriški tip virusa, toda ugotovljeno jih je popolnoma presenetilo. Virolog Nuno Faria z Imperial College London in njegova ekipa so sekvencirali različice virusa, najdenega v Manausu, in odkrili sklop 21 mutacij, ki jih v drugih različicah v Braziliji niso našli.

Faria je nato po poročanju New York Timesa (NYT) kolegu poslal sledeče sporočilo: “Mislim, da se soočam z nečim zelo nenavadnim in to me zelo skrbi.” Zaskrbelo ga je zlasti nekaj mutacij, ki so jih znanstveniki že opazili v britanski in južnoafriški različici, imenovani B.1.1.7 in B.1.351.

Poskusi so pokazali, da se različici virusa zaradi mutacij beljakovine bodice, s katero virus vstopa v celice, širita veliko lažje in hitreje. Tudi različica iz Manausa – imenovana P.1 – jih je imela. Ob tem pa tudi nekaj mutacij, ki so virusu omogočile, da obide protitelesa, ki jih proizvaja telo, potem ko je enkrat že premagalo COVID-19.

Dokler je Faria s svojo ekipo komaj preučeval vrsto, ki jo bodo šele poimenovali P.1, so isti sev že v začetku letošnjega leta odkrili še japonski virologi in sicer pri štirih turistih, ki so se vračali s potovanja v Amazonijo. Faria je še naprej spremljal širjenje P.1 v Manausu in ugotovil, da je bil v začetku januarja prisoten že v 87 odstotkih vzorcev iz Manausa. Do začetka februarja je bila to edina prisotna podvrsta v Braziliji.

V novi študiji, ki naj bi jo drugi strokovnjaki šele pregledali, so Faria in sodelavci objavili podatke, ki kažejo, da je glavni razlog novega vala epidemij v Manausu dejstvo, da lahko P.1 okuži ljudi, ki so krono že preživeli. Skupaj z mutacijami, zaradi katerih je bolj nalezljiv – širi se do 2,2-krat hitreje kot prvotni sevi – je P.1 začel prevladovati v brazilski Amazoniji.

Glede na študijo lahko vsaj 25 in največ 61 odstotkov ljudi, ki so preboleli COVID-19, znova zboli, če so izpostavljeni različici P.1. Zaenkrat še ni znano, kako učinkovito do zdaj odobrena cepiva ščitijo pred novo različico virusa.

V Braziliji uporabljajo cepiva proizvajalca AstraZeneca, ki so v Braziliji učinkovita v 60 do 90% primerov, in kitajskega Sinovaca, ki pa so v tej državi izkazala učinkovitost v le 50 odstotkov primerov. V laboratoriju so Faria in sodelavci ugotovili, da so protitelesa, ki jih telo razvije po cepljenju, pri zaustavitvi različice P.1. prav tako manj uspešna pri opravljanju svoje vloge. Faria poudarja, da to ne pomeni nujno, da telesa pred boleznijo nikakor ne bodo ščitila, nasprotno, zelo verjetno ga bodo še naprej ščitila pred najhujšimi scenariji.

Novi sev sicer še ni bil preizkušen s cepivi proizvajalcev Pfizer, Moderna in Johnson & Johnson, vendar obstaja utemeljena nevarnost, da bo dobil priložnost mutacije že kmalu – v Združenem kraljestvu, ki je z omenjenimi cepivi v Evropi do sedaj cepila največ prebivalstva, so namreč že zabeležili prvih šest primerov novih okužb.

Še šest primerov so zabeležili tudi v ZDA, NYT pa piše, da so ga izolirali še v 23-ih drugih državah po svetu. V vseh teh državah je zelo verjetno, da se bo brazilski sev za prevlado udaril z britanskim, ki je enako nalezljiv in bo v prihodnosti v mnogih državah zelo verjetno postal prevladujoča različica virusa. Če brazilski sev lahko resnično okuži vse tiste, ki so korono že preboleli, bo nad enako kužnim britanskim sevom najbrž zlahka prevladal, meni svetovna znanost.

(mbo)