Vest se je sprva pritihotapila v osrednje večerne informativne oddaje nekaterih evropskih nacionalnih televizij, saj je bila malodane neverjetna, a se je po preverjanju izkazala za resnično: Evropska komisija in Italija sta blokirali AstraZenecino pošiljko cepiva proti novemu koronavirusu, namenjeno v Avstralijo.

Do tega je prišlo, ker proizvajalec zdravil ni izpolnil pogodbenih zavez do EU, sta v četrtek zvečer za Reuters potrdila dva vira. Italijanski je sporočil, da je AstraZeneca že pred zapletom oblasti v Rimu zaprosila za dovoljenje za izvoz približno 250.000 odmerkov iz obrata Anagni blizu Rima.

(foto: Nataliya Vaitkevich on Pexels.com)

Vir iz Bruslja je potrdil, da imajo pri takšnih zadevah zadnjo besedo nacionalne oblasti, da je italijanska vlada prošnjo zavrnila, Evropska komisija pa njeno odločitev podprla, pa sta potrdila oba vira.

Poteza je bila sicer pričakovana že dalj časa, saj je italijanska javnost dobesedno besnela, ko je zgolj nemo opazovala, kako jim cepiva pred nosom vozijo iz države, sami pa medtem trpijo za pomanjkanjem slednjih.

Italijani pokazali zobe; AstraZeneca brez odziva na (pričakovano) potezo.

Do zapleta prihaja le nekaj dni po tem, ko je premier Mario Draghi, ki je funkcijo nastopil prejšnji mesec, kolegom voditeljem EU obvestil, da morajo države-zaveznice pospešiti domače cepljenje in sankcionirati farmacevtska podjetja, ki niso dostavila obljubljenih zalog.

Države EU so s cepljenjem začele konec decembra, vendar le-to poteka precej počasneje kot v nekaterih drugih naprednih državah, vključno z Izraelom, nekdanjo državo-članico Veliko Britanijo in ZDA. Uradniki so za počasno napredovanje deloma krivili težave pri oskrbi s strani ključnih proizvajalcev.

AstraZeneca je januarja svoje, v pogodbi predvidene, dobave EU v prvem četrtletju zmanjšala za več kot polovico; z obljubljenih 90 milijonov na zgolj 40 milijonov odmerkov, pozneje pa državam EU sporočila, da bo v drugem četrtletju dobavo zmanjšala še za dodatnih 50 odstotkov.

(Anna Shvets, Pexels.com)

Iz družbe so nato sporočili, da si bodo v drugem četrtletju prizadevali predvsem za dobavo manjkajočih odmerkov državam izven Evrope. Nocojšnja prepoved je tako tudi svojevrsten precedens; zgodilo se je prvič, da je Evropa preprečila izvoz cepiv v tretjo državo, to pa lahko postane tudi kažipot za sorodna dejanje v bodoče.

V obratu v Anagniju sicer poteka zadnja faza proizvodnje v procesu proizvajalca AstraZeneca, kar dejansko pomeni polnjenje in dodelavo cepiva COVID-19. Posest in obrat sta v lasti ameriške skupine Catalent, ki naj bi v prihodnjih 12 mesecih upravljala s stotinami milijonov odmerkov AstraZenece. Proizvodni obrat Anagni naj bi pomagal tudi pri izdelavi cepiva, ki ga je razvil ameriški proizvajalec zdravil Johnson & Johnson.

(mbo)