Kustečeva verjame, da bodo kaznovani dijaki prevzeli odgovornost za svoja dejanja, Arsenović s pomočjo SD-jevskega Večera moralizira, Dijaška organizacija Slovenije pa o mačehovskem odnosu države.

V zvezi z globami- ki jih je protestirajočim mariborskim dijakom izrekla slovenska policija in ki so s pomočjo medijske mašinerije ti. levih strank, ki se zdaj večinoma nahajajo v opoziciji, postale primarna medijska in politična tema- velja izpostaviti, da so se danes v zvezi s tem oglasili iz kar treh različnih smeri.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), je po tem, ko so mariborski dijaki zaradi protestnega shoda za vrnitev v šolske klopi prejeli kazni in pozive na zagovor pred sodnikom, izjavo podala tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

Ta je ocenila, da gre za mlade odrasle, za katere verjame, da bodo prevzeli odgovornost za svoja dejanja. To je po njenih besedah prvi korak v svet odraslosti.

Na svojem FB profilu se je oglasil tudi mariborski župan Aleksandar Saša Arsenović.

V zvezi z medijsko potenciranim zapletom se je oglasil tudi mariborski župan Aleksandar Saša Arsenović, ki je na svojem FB profilu odgovorne pozval k ogledu širše slike, saj da kot oče štirih otrok natanko ve, kako težka je bila situacija ves ta čas.

Če gre verjeti zapisu lokalnega časopisa Večer, ki je v (ne)posredni lasti kapitalskih krogov blizu stranke SD, je Arsenović dejal tudi, da “obstaja drugi način komunikacije z mladimi”, kar so pri Večeru počili na spletno naslovnico.

“Ne pa, da se jim pošiljajo položnice,” je dodal Arsenović, ki je hkrati povedal, da “govori(m) le o tem primeru in ne želi(m), da se tema politizira, niti ne želi(m) govoriti o politiki.

Morda bi Arsenovića kdo dobronameren spomnil na troje:

  • da je bil izvoljen na najvišjo politično funkcijo lokalnega občestva
  • da je torej mestni politik “številka ena”
  • da je- med drugim- obogatel z (nočnim) klubom, v katerem mladim sicer niso stregli položnic, so jim pa najbrž kaj drugega neprimernega.
Pri lokalnem časniku so iz Arsenovićeve izjave ustvarili naslovno vest.

Oglasili so se tudi iz Dijaške organizacije Slovenije (DOS), v okviru katere deluje tudi varuh dijaških pravic. Pri organizaciji so nedvoumno zapisali: “Pravice dijakov, ki so pred časom protestirali na Trgu svobode v Mariboru, so bile kršene!”

Da mladi s svojim družbenim angažmajem in iniciativami pripomorejo k demokratičnemu procesu in oblikovanju prihodnosti, še menijo, zato je omejevanje in zatiranje njihovega izražanja nedopustno, sporoča v članku MMC/RTV SLO neimenovani varuh.

“Več kot očitno je, da so bili sankcionirani le tisti, ki so z uporabo demonstracijskih transparentov nazorno izkazovali nestrinjanje z aktualnimi ukrepi vlade o šolanju na daljavo,” še menijo.

“Dijaki so izkazali konstruktivno iniciativo po boljšem jutri, a je bil njihov glas, zaradi mačehovskega odnosa politike, utišan. Mladi smo nosilci razvoja in naš glas napredku ne sme biti utišan,” še piše v sporočilu za javnost, ki ga navaja omenjeni portal.

(mbo)