Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), so ameriške zvezne države starostno mejo za cepljenje proti covidu-19 začele spuščati na 50 let. Prav tako se- v želji po čim hitrejši obnovi pouka v učilnicah- pri cepljenju prednostno posvečajo učiteljem in učiteljicam. Nekatere države sicer hitijo tudi z odpravljanjem omejitvenih ukrepov proti širitvi pandemije.

Število okužb in smrti v ZDA sicer pada, število cepljenj pa narašča. Doslej so po ZDA z najmanj enim odmerkom Pfizerja ali Moderne cepili 20 odstotkov odraslega prebivalstva oziroma 52 milijonov ljudi. Z dvema odmerkoma pa so cepili deset odstotkov odraslih Američanov.

Odprava ukrepov velja za vse prebivalstvo, tudi starejše.
(Fotografija je simbolična.)

Kot poroča zagrebški Večernji list, pa se – s sloganom “Čas je, da 100-odstotno odpremo Teksas”– k normalnemu, predkoronskemu načinu življenja vrača druga največja in tretja najbolj naseljena država ZDA. Republikanski guverner Greg Abbott je ob tej priložnosti napovedal najširšo odpravo ukrepov proti koronavirusu v vseh ameriških zveznih državah.

Dodal je, da bi večina podjetij s polno zmogljivostjo lahko pričela obratovati že prihodnji teden in da bo odpravljena obveznost nošenja mask.

Še več, Abbottova izvršna odredba odpravlja obveznost nošenja mask po vsej državi in ​​prepoveduje kaznovanje prebivalcev, ki jih ne nosijo, ter odpravlja vse omejitve poslovanja na območjih brez velikega števila hospitalizacij.

Omejitve jim je uspelo odpraviti, ker so prebivalci Teksasa, tretje najbolj naseljene ameriške zvezne države z 29 milijoni prebivalcev, že prejeli skoraj 5,7 milijona cepiv.

V ZDA se je sicer do sinoči po podatkih univerze Johns Hopkins s koronavirusom okužilo 28,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 518.000. Samo v sredo je bilo 55.000 novih okužb in 1900 mrtvih. Povprečje zadnjega tedna je 60.000 novih okužb na dan in 2000 mrtvih.

(mbo)