Nemčija lockdown podaljšala vsaj do 28. marca

Deutsche Welle poroča, da nemška kanclerka Angela Merkel še nikoli ni delovala tako izčrpano kot v zadnjem nagovoru javnosti glede nadaljnjih ukrepov za zajezitev epidemije.

Razprava o slednjih je na zvezni ravni trajala skoraj devet ur, javnost pa je nagovorila v družbi premierjev zveznih dežel Bavarske in Berlina, Markusa Söderja in Michaela Müllerja. Za ponazoritev: nemški vrh je v slabem letu opravil več kot 24 kriznih sestankov na to temo.

Veliko dogovorjenega je bilo moč predvideti, pišejo nemški mediji. Ti. lockdown zvezne oblasti podaljšujejo, za zdaj vsaj do 28. marca. Ukrep je- kljub dejstvu, da trgovinske dejavnosti in samostojno podjetništvo postavlja v skrajno nezavidljiv položaj- po mnenju uradnega Berlina nujen.

Statistika namreč še vedno ne omogoča, da bi že sprejete ukrepe lahko sprostili brez zadržkov, predvsem zato, ker se v medicinskih in znanstvenih poročilih vse pogosteje pojavljajo mutirane različice virusa.

Nekaterim sektorjem bodo kljub vsemu omogočili omejeno poslovanje. Gre za terase kavarn in restavracij, muzeje in delno tudi prodajalne, ukrepi pa so podobni tistim v večini evropskih držav, ki slednje že sproščajo.

Odprtje je pogojeno s sedemdnevno incidenco okužb pod 35, kar bi moralo prinesti vsaj kratkotrajno olajšanje, predvidevajo oblasti, vendar hkrati svarijo, da se poteza ne utegne obnesti oz. se lahko sčasoma celo izkaže za ne preveč pametno.

Vse našteto pa zgolj zakriva trenutno najbolj perečo težavo v Nemčiji: cepljenja, ki jih je še vedno premalo.

Novo izvoljeni predsednik ZDA Joe Biden napoveduje cepljenje vseh državljanov že do konca maja. V Nemčiji so po skoraj dveh mesecih in pol cepili zgolj pet odstotkov državljanov. Resda pretežno najstarejše in najbolj ranljive, vendar to ne izniči dejstva, da se postopek zatika pri temeljnih vprašanjih.

Strokovnjaki kažejo v smeri stopnje precepitve. Incidenca se zmanjša ne le z dnevnimi ukrepi, opozarjajo, ampak tudi s cepljenjem. Čim hitreje, čim več, sedem dni v tednu, 24 ur na dan, pozivajo.

Nemški mediji so sicer dospetje prvega cepiva v državo, še pred božičem, malodane opevali. Po tem pa se dolgo časa ni zgodilo nič. Denimo: šele nedavno je bil dosežen dogovor, da bodo cepiva deležni tudi zdravniki iz ordinacij, kjer se je moč cepiti in sicer bodo v program cepljenja vključeni od aprila.

Nemčija ima očitne težave s cepljenjem.

Drug primer je ti. taktično cepljenje. Mnoge cepilno uspešne države, kot ZDA in Velika Britanija, so se že pred časom sprejele modro odločitev, da se interval med prvim in drugim cepljenjem podaljša, saj so tisti, ki so prvo cepivo že prejeli, bolj ali manj zaščiteni. V omenjenem obdobju se posledično lahko cepijo mnogi, ki šele čakajo na prvi odmerek. V Nemčiji so odločitev o takem pristopu dosegli šele v teh dneh.

Tretja, oblastem ljuba, opcija je hitro testiranje, ki utegne odigrati ključno vlogo pri nadaljnji sprostitvi ukrepov. Zdravstveni minister Jens Spahn je že februarja javnosti obljubil, da bodo brezplačni testi dostopni v začetku marca, a se tudi to ni uresničilo.

Naslednji datum, ki ga za uresničitev obljube navajajo oblasti, je simbolični 8. marec. Vzporedno z državo pa zdaj v igro omogočanja hitrega testiranja vstopajo tudi velike trgovske verige, ki bodo omenjene teste začele prodajati že ta konec tedna.

Nemški mediji sicer stanje duha v družbi opisujejo kot porazno. “Tako na psu nismo še nikoli bili,” so povzeli mnenje nekega naključno mimoidočega, teh pa na ulicah skorajda ni več, saj je 27. januarja začela veljati vladna uredba, po kateri morajo delodajalci omogočiti delo od doma, kjer koli je to mogoče.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: