PV je sinoči na svojem TW profilu objavil, da predlaga, da bi se pogovor z njim in ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem in v povezavi z demokracijo, vladavino prava in temeljnimi človekovimi pravicami, v Bruslju opravil v petek, 26. marca 2021.

V zvezi s tem so kasneje na uradni vladni spletni strani gov.si objavili sestavek z naslovom “Predsednik vlade Janez Janša v dialogu z evropsko poslanko Sophie In ‘t Veld”, ki si ga v celoti lahko preberete v nadaljevanju.

“Evropska poslanka Sophie In ‘t Veld (Renew/D66), ki vodi skupino za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic v okviru odbora Evropskega parlamenta za državljanske pravice, pravosodje in notranje zadeve je na pogovor o izmenjavi mnenj o situaciji v Sloveniji v povezavi z demokracijo, vladavino prava in temeljnimi človekovimi pravicami, povabila premierja Janeza Janšo in ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija.

Sinočnja objava PV Janeza Janše na uradnem TW profilu.

Predsednik vlade Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti sta že sporočila, da z veseljem sprejmeta povabilo na takšen pogovor, vendar pa bi izmenjava mnenj morala biti organizirana v fizični obliki v prostorih Evropskega parlamenta, seja bi morala biti javna, prav tako pa bi morali zagotoviti dovolj časa, da bi bile vse teme, ki bi jih želeli obravnavati, celovito predstavljene.

V nadaljnjem dialogu z evropsko poslanko je predsednik vlade Janez Janša predlagal, da bi se pogovor z njim in ministrom za kulturo dr. Vaskom Simonitijem opravil v petek, 26. marca po zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, saj fizična udeležba predsednika vlade in ministra za kulturo logistično v petek, 5. marca 2021 v Bruslju ni mogoča, predvsem, ker je bilo vabilo na razpravo posredovano tik pred zdajci.

Predsednik vlade obenem predlaga, da bi 26. marca 2021 opravili poglobljen in izčrpen pogovor o situaciji v Sloveniji v povezavi z demokracijo, vladavino prava in temeljnimi človekovimi pravicami.

Ponovno poudarjamo, da predsednik vlade z veseljem sprejema povabilo na javno izmenjavo mnenj o stanju v Sloveniji v okviru evropskih institucij, saj si je za tovrstno javno izmenjavo stališč prizadeval zadnje desetletje.”

(mbo)