Na Madžarskem so z ruskim cepivom zelo zadovoljni, Čehi in Slovaki že čakajo v vrsti, Hrvaška pa vodi “pospešene pogovore”. Rusija zatrjuje, da lahko ogroženi EU zelo kmalu dostavi približno 50 milijonov doz cepiv.

Kot poročajo mediji na Hrvaškem, je tamkajšnji Državni štab civilne zaščite na današnji tiskovni konferenci komentiral včeraj objavljene rezultate spletne ankete zagrebškega Jutarnjega lista (JL), ki je sicer potekala v soboto.

V slednji je kar 82 odstotkov bralcev menilo, da bi Hrvaška vsekakor morala nabaviti rusko cepivo Sputnik V (“Sputnjik Vi”), ne glede na odobritev Evropske agencije za zdravila (EMA).

Na spletu je svoj glas oddalo skoraj sedem tisoč bralcev, le 14% pa jih ni naklonjenih intervencijskemu uvozu. Nadaljnje 4% odstotke mnenja o tem nima oz. ne ve, kaj je državi storiti.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je v zvezi s tem povedal: “Verjamem, da rezultati raziskave dokazujejo interes državljanov za cepljenje in izkazujejo zavedanje, da lahko cepljenje določi izid epidemije. Na vladi je, da preuči možnosti za nabavo cepiv za cepljenje 70-ih odstotkov prebivalstva, vendar je varnost posameznika vendarle na prvem mestu. Bližnjic ne sme biti, držati se moramo predpisov EU, pa tudi lastnih, ki opredeljujejo možnost nabave katerega koli cepiva, tudi ruskega. Naš kontakt je vzpostavljen, čakamo na dokumentacijo, ki jo bo uredila Hrvaška agencija za zdravila (HALMED).”

Hrvaška ima dobre epidemijske rezultate, a bi si rada zagotovila turistično sezono.

EMA je dokumentacijo prejela 4. marca in analiza se je začela po pospešenem postopku,” pa je skopo dodala Alemka Markotić, direktorica Infekcijske klinike “Dr. Fran Mihaljević” in glavna hrvaška epidemiologinja.

Kot v včerajšnjem odzivu na spletno anketo piše JL, je v hrvaški javnosti dozorelo spoznanje, da so v boju z epidemijo ostali sami. Kar prevedeno pomeni, da se bodo pridružili ravnanju srednjeevropskega bloka slovanskih oz. nekdanjih držav ti. vzhodnega bloka. Prav omenjanje HALMEDa analitikom daje vedeti, da je posel zelo verjetno načelno že sklenjen.

Tako kot v preostali Evropi tudi na Hrvaškem zamujajo s cepljenjem, kar vzročno vodi v tretji val, s številnimi mutacijami virusa. Razmere v Evropi se poslabšujejo dnevno in najbrž bo tudi Hrvaška, ki v tem trenutku beleži zgolj rahlo povečanje, kmalu soočena z eksponentno rastjo dnevnega števila novih primerov, vsaj če pogledamo razmere v tujini, menijo hrvaški mediji.

Eksponentna rast se Hrvaški, glede na porast v regiji, obeta kmalu, menijo strokovnjaki.

Po mnenju strokovnjakov bi se razmere na Hrvaškem lahko občutno poslabšale okoli Velike noči, kar je datum, ki ponavadi pomeni začetek turistične sezone. Tak scenarij jo postavlja pod vprašaj, od slednje pa je hrvaško gospodarstvo malodane odvisno, še poudarjajo.

Nič bolje ni v še do nedavnega tako opevani soseščini; Srbija je konec tedna uvedla strogi lockdown, pomočnik ministra za zdravje Federacije BiH Goran Čerkez pa je razmere v BiH ocenil kot dramatične in opozoril, da se lahko soočijo s položajem, v katerem je bila Italija na začetku pandemije. Tudi uradna Slovenija že omenja tretji val epidemije, opozarjajo..

Rusko- hrvaški dogovor naj bi bil že sklenjen: “Hrvaška lahko takoj, ko prispejo potrebni dokumenti- “že v desetih dneh “- nabavi velike količine cepiv!”

Hrvaška tako sledi Madžarski, Slovaški in Češki.

Ministrstvo za zunanje zadeve RH je zato brez odobritve EMA zahtevalo dokumentacijo, na podlagi katere bi HALMED izdal dovoljenje za nujni uvoz cepiv. Nekateri sogovorniki JL menijo, da je treba naročiti tako rusko kot kitajsko cepivo, ker so varna in učinkovita, in pravijo, da bi moralo biti cepivo že naročeno. Drugi pravijo, da brez dokumentacije ni smiselno nabavljati cepiva in da ne želijo užaliti EU.

“Zagotavljajo nam, da lahko Hrvaška takoj, ko prispejo potrebni dokumenti- “že v desetih dneh “- nabavi velike količine cepiv, vendar ne vedo, kdaj se bo to zgodilo,” še sklenejo pri JL.

EMA naj bi uradno mnenje in priporočilo o uporabi cepiva ameriškega proizvajaca Johnson&Johnson izdala 11. marca, tisto o ruskem pa že nekaj dni kasneje. Mudi se, to je očitno.

(mbo)