Danes zjutraj je pouk v šoli končno stekel še za dijake prvih treh letnikov srednjih šol. Ti so se od zaprtja šol sredi oktobra izobraževali na daljavo oz. od doma. Pouk bo sicer potekal po modelu C, kar pomeni, da se bodo dijaki polovice oddelkov en teden izobraževali doma, druge polovice pa v šoli, naslednji teden pa se bodo zamenjali.

Po besedah predsednice zveze srednjih šol in dijaških domov Frančiške Al-Mansour bodo pri pouku v šoli prvih 14 dni zgolj ponavljali snov, da se lahko učitelji sami in neposredno prepričajo, kakšno je znanje dijakov.

Dijaki se po sredini oktobra prvič vračajo v opustele šole.

Po ta teden spremenjenem odloku vlade bodo morali vsi dijaki in zaposleni v srednjih šolah ves čas nositi zaščitne maske, prav tako zaposleni in učenci osnovnih šol od vključno 6. razreda naprej, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). V prihodnjem tednu bodo pristojni začeli tudi s prednostnim cepljenjem poti covidu-19 zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

STA pa je včeraj sporočila, da projekt “Trajnostna mobilnost v vrtcih in osnovnih šolah” dosega odlične rezultate tudi v drugi izvedbi aktivnosti v vrtcih in osnovnih šolah. Kot je ocenilo ministrstva za infrastrukturo, se je od prve izvedbe aktivnosti delež otrok, ki v šolo hodijo peš ali s skirojem, povečal za deset odstotnih točk, kar dejansko pomeni, da je bil pred uvedbo aktivnosti nižji od 40 odstotkov, v času aktivnosti pa se je povišal na okoli 50 odstotkov.

Skoraj polovica otrok v Sloveniji v šole že hodi peš ali s skirojem, kolesom.

V drugi izvedbi aktivnosti, imenovani “Gremo peš s kokoško Rozi!” in “Beli zajček“, ki se je v izvajala septembra in oktobra 2020, je sodelovalo 24.749 učencev iz 117 osnovnih šol in 6567 otrok iz 71 vrtcev. V okviru omenjenih so beležili potovalne navade otrok in njihovih staršev pred, med in po zaključku igre. Zaznali so, da se je uporaba peš hoje povečala za približno 23 odstotkov, v prvi izvedbi pa za skoraj 50 odstotkov, še poroča STA.

(mbo)