Če poljubno področje prizadene rušilni potres, je potem o vsakem naslednjem bolj šibkem težko pisati, čeravno nedvomno tudi taki puščajo posledice. Pa vendar- današnji zgodnjepopoldanski potres z epicentrom v Petrinji ni povzročil nove ali večje dodatne škode, razen novega občutja nelagodja in strahu. Razlog tiči tudi v tem, da so materialne posledice prednovoletnega potresa povečini odpravljene, prebivalstvo pa zdaj živi bodisi v saniranih objektih bodisi v (montažnih) bivalnikih.

Kakor koli; današnji potres je imel moč 3,6 stopnje po Richterjevi lestvici, širše območje Petrinje pa je prizadel ob 13 uri in 44 minut. O potresu, ki so mu sprva izmerili magnutudo 3,4 so poročali tudi iz nekaterih delov Slovenije, predvsem Krškega in Novega Mesta.

Po podatkih Hrvaške seizmološke službe potres po jakosti sodi med zmerne, intenzivnost v epicentru pa je znašala med IV. in V. stopnjo lestvice EMS.

Odzivi na spletu potrjujejo prejšnje navedbe: “Češnja 4-5 sekund”, “Petrinja se je dobro zatresla”, “Kot eksplozija, pretreslo je hišo”, “Kot da je stavba poskočila”, je le nekaj komentarjev uporabnikov EMSC, ki so začutili potres.

Nekateri poročajo, da so potres močneje čutili tudi na območju Velike Gorice, kjer se nahaja zagrebško mednarodno letališče in Zagreba. Letalski promet, ki je v epidemijskem času itak boren, ni bil prekinjen.

(mbo)