Visoka predstavnica Evropske agencije za zdravila (EMA) Christa Wirthumer-Hoche je članice EU pozvala, naj se vzdržijo izdaje dovoljenj za nujno uporabo ruskega cepiva proti covidu-19, Sputnik V, dokler agencija v celoti ne preveri njegove varnosti in učinkovitosti.

“Potrebujemo dokumentacijo, na podlagi katere bi lahko izvedli ustrezno oceno. Trenutno nimamo podatkov o reakcijah pri cepljenih, torej morebitnih stranskih učinkih. Zato pozivam članice EU, da ne izdajo dovoljenj za Sputnik V za nujno uporabo,” je Wirthumer-Hoche v nedeljo zvečer povedala za avstrijsko nacionalno televizijo ORF.

Visoka predstavnica ni izključila možnosti, da bi lahko Sputnik V v bližnji prihodnosti tudi sami priporočili za cepljenje v državah članicah EU.

Svetovni mediji so sprva kot možni rok odobritve navajali drugo polovico marca, a se je izkazalo, da so bila pričakovanja preveč optimistična; kot zelo verjetno obdobje se zdaj navaja prva polovica junija.

“V bližnji prihodnosti, ko bodo vsi ustrezni podatki preverjeni in upoštevani, bo Sputnik V morda res na trgu EU. EMA je že začela s predpisanimi postopki,” je še dejala.

Agencija je prejšnji teden svetovnim medijem poročala o začetku pregleda podatkov in postopku odobritve ruskega cepiva.

“Podatke, ki jih dobimo od ruskega proizvajalca, bomo pregledali v skladu z evropskimi standardi kakovosti, varnosti in učinkovitosti. Če bo vse v skladu z omenjenimi standardi, bo cepivo odobreno tudi v EU,” je zatrdila Christa Wirthumer-Hoche .

Cepivo Sputnik V je že odobreno oziroma je v postopku odobritve v treh državah članicah EU: na Madžarskem, Slovaškem in Češkem, uradniki EU pa so poročali, da bi uradni Bruselj lahko začel pogajanja s proizvajalcem cepiva, če to zahtevajo vsaj štiri države. Kot četrta potrebna država se vse bolj omenja Hrvaška, za katero naj bi v Rusiji že rezervirali približno 5 milijonov doz.

Ameriško cepivo naj bi v EU odobrili v četrtek, rusko pa bo na odobritev moralo še malo počakati.

Wirthumer-Hoche je dodala, da bo odbor EMA za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) 11. marca organiziral izredno sejo, na kateri bo razpravljal o uporabi ameriškega cepiva covid-19 s strani Johnson & Johnson v EU, hrvaški minister za zdravje Vili Beroš pa je na današnji tiskovni konferenci v Zagrebu potrdil, da bo s samostojnim preverjanjem dokumentacije ruskega proizvajalca pričela tudi Hrvaška agencija za zdravila in medicinske proizvode HALMED.

“Pričakujemo pozitivno oceno in verjamemo, da bo Evropska komisija zelo hitro odobrila uporabo tega cepiva,” je sklenila visoka predstavnica Evropske agencije za zdravila.

Da se mudi, pričajo tudi reakcije iz omenjenih držav: Madžarska se je že odločila, da ne bo čakala na agencijo EU ter je rusko cepivo že odobrila in z njim že cepi prebivalstvo. Češka in Slovaška, kjer trenutno vladajo obupne razmere, sta cepivo že naročili, na odobritev Eme pa prav tako ne bosta čakali.

Slednjič se je o dobavi cepiva z Moskvo pričela dogovarjati tudi Avstrija. Avstrijski kancler Sebastian Kurz se je že v petek na Dunaju srečal s predstavnikom ruskega državnega sklada, ki je financiral cepivo, a zagotavlja, da bo Avstrija počakala na odobritev na ravni EU. Podoben interes je pokazala Hrvaška, ki pa pri sprejemanju odločitve vendarle še taktizira.

(mbo)