Ameriški predsednik Joe Biden je danes pozdravil obisk papeža Frančiška v Iraku, ki ga je ta sklenil danes. Obisk papeža na verskih krajih, srečanje z ajatolo Alijem al Sistanijem v Nadžafu, molitve v Mosulu so simbol upanja za ves svet, je sporočil Biden.

Kot zelo dobrega in pomembnega pa so Frančiškov obisk v Iraku ocenile tudi iranske oblasti. Srečanje z ajatolo kaže na medverski dialog in bližino med religijami, so zapisali na iranskem zunanjem ministrstvu. To srečanje prinaša sporočilo dialoga, miru in prijateljstva med verstvi in sodelovanja med civilizacijami, so poudarili.

Papež Frančišek se je medtem že vrnil v domovino. Italijanski predsednik Sergio Mattarella mu je v pismu izrazil dobrodošlico. V njej je zapisal, da je papež v Iraku izrekel besede upanja za kristjane in vse verujoče, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Papež se je že vrnil v Vatikan.
( foto: Tobias Rom on Pexels.com)

Papež Frančišek je svoje zgodovinsko potovanje v Irak zaključil v ponedeljek, potem ko je obiskal vojno razdejana mesta, do letala pa je 84-letnega papeža pospremil iraški predsednik Barham Salih, pa poroča nemška Deutsche Presse-Agentur (dpa).

“Frančišek je še enkrat pomahal, preden se je vkrcal na letalo, okrašeno z zastavami Iraka in Vatikana. Prvi papež, ki je obiskal Irak, je na Bližnji vzhod prispel v petek, ogledal pa si je štiri mesta, med njimi tudi Mosul, nekdanjo trdnjavo džihadistične skupine, tako imenovane Islamske države, ki je skorajda v celoti uničena in praktično več ne obstaja,” še navajajo.

Dpa ob medverskem srečanju v starodavnem mestu Ur, Abrahamovem domu, izpostavlja maševanje v Erbilu in srečanje z očetom Aylana Kurdija, dečka, ki se je utopil, ko je poskušal priti do Evrope in s pomočjo MSM postal simbol migrantske krize.

Irak boleha za kronično slabim upravljanjem in vsesplošno korupcijo, vsakršno nasilje pa je zelo razširjeno; povezano je z invazijo ZDA pred 18-imi leti in večnim rivalstvom s sosednjo islamsko republiko Iran.

V Iraku je včasih živelo več kot milijon kristjanov, danes pa se po oceni dpa po letih vojn, verskih preganjanj in gospodarskih kriz njihovo število giblje med 250.000 in 400.000.

Papež je Iračanom pridigal, da je “mir močnejši od vojne”. Irak bo “vedno ostal z mano, v mojem srcu,” je povedal vodja Svetega sedeža, pa je poudaril Reuters.

Iračani so papežev prihod na splošno pozdravili in verjamejo, da gre za dobro priložnost, da svet na z vojnami izmučeno državo v prihodnje gleda v novi luči.

(mbo)