Iz Sindikata novinarjev Slovenije so sinoči sporočili, da poziv premierja Janeza Janše k odstopu direktorja STA Bojana Veselinoviča vidijo kot nepooblaščen in nezakonit poseg v uredniško avtonomijo javnega informacijskega servisa, navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot so pri sindikatu zapisali v sporočilu za javnost, premier s tem nezakonito zlorablja pristojnosti in pooblastila izvršne veje oblasti. Po oceni sindikata si želi krojiti informiranje državljanov po svojih dnevno političnih potrebah, obenem pa krši tudi voljo zakonodajalca, da zagotovi nemoteno financiranje STA.

V sindikatu so izrazili podporo zaposlenim in vodstvu STA. Državo so pozvali k stabilnemu financiranju zakonsko določenih obveznosti, premierja pa k prenehanju povečevanja negotovosti.

Na RTV Slovenija se po menjavi na vrhu ni zgodilo nič dramatičnega.

Že pred tem, včeraj zgodaj popoldne, pa je Janša je direktorja Slovenske tiskovne agencije Veselinoviča pozval k odstopu.

Kot je navedel na Twitterju, je čas, da direktor kot politično orodje skrajne levice odstopi in odgovarja za svoja nezakonita ravnanja ter omogoči STA normalno delo in razvoj. Direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija pa je Veselinoviču med drugim ponovno očital, da skriva dokumentacijo.

Za pojasnila o tem, za katera nezakonita dejanja gre, se je STA obrnila na kabinet predsednika vlade, hkrati pa so pojasnili, da je vsa dokumentacija na voljo vladi kot edinemu družbeniku podjetja, a vlada za podatke ni zaprosila ter da so to javno pojasnili že večkrat.

Jih je pa zahteval Ukom, ki pa se doslej ni izkazal z ustreznim pooblastilom vlade za izvajanje družbeniških nalog v STA, še menijo pri tej agenciji.

(mbo)