Število potnikov na letališču v Frankfurtu je lani strmo padlo na raven, ki ni bila zabeležena od leta 1984, razlog pa je kriza, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa, so sporočili iz vodstva Fraporta.

Leta 2020 je skozi glavno nemško letalsko vozlišče prešlo približno 18,8 milijona potnikov, kar je 73,4 odstotka manj kot leto prej, je še zapisal Fraport. Frankfurt je sicer največje in najprometnejše letališče v Nemčiji, tretje v Evropi in enajsto na svetu. V zadnjem letu pred pandemijo so odpravili približno 65 milijonov potnikov.

Upad je bil najbolj izrazit decembra, v običajnih okoliščinah zelo prometnega meseca, ki pomeni višek sezonskih potovanj.

Takrat je skozi letališče prešlo približno 892.000 potnikov, kar je 81,7 odstotka manj kot v enakem obdobju leta 2019.

V družbi so poudarili, da je bil med aprilom in junijem 2020 promet skoraj popolnoma prekinjen. “Omenjeno leto je prineslo izredne izzive celotni letalski industriji,” je ob tem povedal izvršni direktor Fraporta Stefan Schulte.

Dodal je, da je ena redkih svetlih točk tovorni zračni promet, ki je skupaj z letalskimi prevozi in letalskimi prevozi v kriznem obdobju zabeležil “zgolj” 8,5-odstotni upad.

Letališče v Frankfurtu.

“Zahvaljujoč uvedbi programov cepljenja v mnogih državah v prihodnost zremo z optimizmom. Zato upamo, da se bodo omejitve, povezane s potovanji, postopoma začele odpravljati že kmalu, zgodaj spomladi,” je še dejal Schulte in opozoril, da letalsko industrijo in potniški ter tovorni transport čaka še eno težko leto.

Napovedal je, da bo število potnikov na letališču v Frankfurtu leta 2021 doseglo od 35 do 45 odstotkov ravni, zabeležene leta 2019. Velike svetovne medijske hiše s pomočjo analitkov sicer stagnacijo napovedujejo najmanj do leta 2024.

(mbo)