Najtežji položaj je pričakovano v Bosni, kjer so razmere podobne tistim iz katastrofalnega decembra minulega leta. Samo v Sarajevu beležijo 4700 ti. aktivnih okužb in 688 hospitaliziranih, pretežno s težjim potekom bolezni.

Srbski mediji tamkajšnjo javnost že ves dan opozarjajo, da bodo zaradi naraščanja širjenja okužb s koronavirusom od danes zvečer do ponedeljka v tej državi odprte samo še trgovine z živili, lekarne in bencinske črpalke.

Pred kamere je stopila premierka Ana Brnabić, ki je pojasnila, da gre za kompromis, saj da del stroke meni, da bi ukrepe morali uvesti za 14 dni. Nočne policijske ure srbske oblasti ne bodo uvedle, še manj popolne prepovedi gibanja.

Od preteklega tedna so na šolanje na daljavo znova prešli dijaki, ta teden pa še učenci višjih razredov osnovnih šol, poroča MMC RTV Slovenija. Kljub zaostrovanju ukrepov pa je število dnevnih okužb še vedno višje od 4500, vse več covidnih bolnikov je tudi v bolnišnicah; te so v Beogradu polne.

Vlada je prebivalce pozvala k maksimalnemu spoštovanju ukrepov, okrepili bodo testiranje na okužbo, vrstijo pa se tudi dodatni pozivi k cepljenju. Tam so doslej z enim odmerkom cepili dobra dva milijona prebivalcev, z dvema odmerkoma pa skoraj 800 tisoč slednjih.

V Srbiji znova pozivajo k cepljenju, čeravno so po številu cepljenih v svetovnem vrhu.

Tudi v Črni gori nagnjeni k zaostritvi ukrepov, v marcu do sredine meseca umrlo več ljudi kot v celotnem januarju.

S poslabšanjem stanja se spopadajo tudi v nekdanji najmanjši jugoslovanski republiki. Oblasti so sporočile, da je marca umrlo že 126 covidnih bolnikov, kar je več kot v celotnem januarju (123). V črnogorskem kliničnem centru so v nedeljo zabeležili 141 bolnikov, življenjsko ogroženih je 82, kar so najvišje številke doslej.

Črnogorska epidemiologinja Marija Božović je medijem povedala, da bo Inštitut za javno zdravje zaradi alarmantnih razmer predlagal popolno zaprtje države. Enajst mest in občin v državi so pretekli teden že zaprli, v sredo pa naj bi sprejeli nove ukrepe. Tudi v Črni gori pozivajo k povečanemu obsegu cepljenja.

Cepiv pa ni na vidiku v BiH, kjer Federacija BiH še vedno ni uspela nabaviti ene same doze cepiva, medtem ko v Republiki Srbski še vedno čakajo na novo pošiljko ruskega Sputnika V.

Splošna ocena je, da je bilo izvedenih 5300 testiranj, okužbe pa so v Federaciji BiH potrdili pri 1173-ih osebah. Še 362 okuženih so našteli v Republiki Srbski, dodatnih 71 pa v okrožju Brčko. Še en dokaz boleče BiH realnosti: vsaka od administrativnih enot vodi lastno epidemiološko evidenco, zato podatki sočasno ne odražajo realnega stanja, saj njihovo poenotenje (pre)dolgo traja.

Tako je Zavod za javno zdravstvo sarajevske županije poročal, da so samo tam evidentirali več kot 550 na novo okuženih, kar pa bi spet predstavljalo skoraj polovico vseh primerov v Federaciji BiH. Ta je sestavljena iz desetih županij.

Po dostopni analizi trenutne incidence je število na novo okuženih na 100 tisoč prebivalcev na teden v Sarajevu dramatičnih 1034. Natančnih istovrstnih podatkov na ravni obeh entitet in države-nimajo.

O rapidnem poslabšanju razmer poročajo tudi iz drugih federacijskih županij. Najglasnejši so pri opozarjanju v večinsko hrvaški Hercegovsko-neretvanski, nič manj pa v pretežno bošnjaški Tuzli in njeni okolici. Na območju narodnostno mešane Srednje Bosne so se zaradi vsega naštetega odločili uvesti policijsko uro; prepoved gibanja tako velja med 22. uro zvečer/ponoči in 5. uro zjutraj.

V večjem delu BiH so šolanje znova prekinili in ga nadaljujejo preko spleta, za zdaj pa ni dodatnih omejitev pri obratovanju gostinskih objektov in prodajaln, ki obratujejo nemoteno.

(mbo)