V poslanski skupini SMC zanikajo informacije v nekaterih medijih, da je na današnji seji poslanske skupine prišlo do poskusa zamenjave vodje Janje Sluga. Pojasnili so tudi, da so bili danes odsotni trije poslanci. O tem, da naj bi si prvak SMC Zdravko Počivalšek želel zamenjave Sluge, se sicer ugiba že dalj časa.

Namestnik vodje poslanske skupine SMC Gregor Perič je v izjavi novinarjem v DZ na vprašanje, ali je sam v igri za naslednika Sluge na mestu vodje, odgovoril, da o tem ne danes ne kdaj prej niso odločali. Poudaril je, da je bila poslanska skupina v zadnjem obdobju pod velikimi pritiski, ki se poznajo. Vesel pa je, da veliko komunicirajo in poiščejo za vse sprejemljive rešitve.

Perič je sicer pritrdil, da Sluga uživa njegovo podporo. Poslanka SMC Monika Gregorčič pa se o tem, ali Sluga uživa njeno podporo, ne želi izrekati javno.

O stanju v SMC zadnje čase obširno poroča predvsem mariborski časnik Večer, ki sicer velja za neuradno glasilo stranke SD. Tako v vodilnem članku trenutne spletne izdaje (16:56, 16.3.2021), naslovljenem kot “Kako lahko stranka SMC spet pridobi zaupanje ljudi? Odgovarja Perič, ki omenja Janjo Sluga, dopolnjeno ekipo, politični precedens …”, navajajo že omenjene izjave namestnika vodje poslanske skupine SMC Gregorja Periča, ki so ga podnaslovili z “o zahtevnosti sodelovanja v vladi Janeza Janše, nizki podpori stranki in špekulacijah, da naj bi skušali zamenjati vodjo poslanske skupine Janjo Slugo.”

Stranko SMC zadnje čase najbolj pogosto napada mariborski Večer, v (ne)posredni lasti kapitalskih krogov stranke SD.

Večer pri tem navaja ljubljanski časnik Delo, “ki danes poroča naj bi se v SMC pogovorajali za sodelovanje z županom Ilirske Bistrice Emilom Rojcem, ki je nedavno izstopil iz stranke SD.

Hkrati naj bi se dogovarjali tudi z županom Radlje ob Dravi Alanom Bukovnikom, Podjetniško stranko, ki jo vodi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, in gibanjem Povežimo Slovenijo, v katerem je trenutno aktivna nekdanja predsednica Desusa in nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Poleg tega naj bi v stranki bolj aktivna postala nekdanja evropska komisarka za promet Violeta Bulc.”

(mbo)