O novih različicah koronavirusa poročajo iz Anglije in Francije, vsaj ena povezana s Filipini

 Zdravstvene oblasti v Združenem kraljestvu preiskujejo novo različico koronavirusa, o kateri so prvič poročali na Filipinih in to potem, ko so v Angliji že odkrili dva primera, poroča CGTN ( China Global Television Network).

Različico VUI-21MAR-02 (P3) je znanost kategorizirala kot preiskovalno različico in ne kot zaskrbljujočo, kot je na primer brazilski sev “Manaus“.

V izjavi Public Health England (PHE) je navedeno, da varianta vključuje številne pomembne mutacije, vključno z E484K in N501Y, ki jih najdemo v številnih drugih variantah.

“Eden od primerov je povezan z rizikom mednarodnih potovanj, drugi pa trenutno še preiskujemo. Izvajajo se vsi ustrezni ukrepi varovanja javnega zdravja,” so britanske zdravstvene oblasti zapisale v izjavi.

Mutacije virusa so običajen pojav, opozarjajo oblasti.

O novi različici virusa pa medtem poročajo tudi iz francoske pokrajine Bretanje. Francoske zdravstvene oblasti so ob tem dodale, da so to bretonsko različico uvrstili v skupino “za spremljanje” tisočih različic, ki se pojavljajo na svetu in od katerih le majhen del povzroča resne zdravstvene težave, kar jo trenutno uvršča ob bok že omenjeni “filipinski”.

Do izolacije novega soja je prišlo po izbruhu okužb v bolnišnici v mestu Lannion. Pred nekaj dnevi so tam v skupini 79 okuženih ugotovili novo različico pri osmih covidnih bolnikih s simptomi, ki so bili sočasno negativni na testu PCR.

Francoske zdravstvene oblasti so- podobno kot pred tem britanske- poudarile, da so mutacije, ki vodijo v nastanek novih različic, pri virusih nekaj običajnega in da so vzpostavljeni potrebni sistemi za nadzor teh sprememb.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: