Hrvaški premier napovedal zagon korektivnega mehanizma, ki bi nezavidno situacijo s cepljenjem na Hrvaškem in drugje po Evropi bistveno izboljšal

Izjava, ki jo je Andrej Plenković podal ob včerajšnjem delovnem obisku Bjelovarsko-bilogorske in Virovitiško-podravske županije, za slovensko javnost ne bi bila tako pomembna, če se sinoči ne bi zapletlo glede slovenskega (ne)naročila cepiv v drugem krogu nabave.

Plenković je dejal, da se je s še petimi evropskimi premieri pogovarjal o vzpostavitvi korektivnega mehanizma zaradi nastalih zamud pri dobavah cepiva. “Hrvaška je naročila dodatna cepiva od proizvajalca Pfizer, z Evropsko komisijo pa bomo opravili dodatne razgovore, da ugotovimo, kako bi z enim samim korektivnim mehanizmom popravili nastalo situacijo.”

Plenković je- nadvse zanimivo- minoriziral pomembnost dunajskega sestanka, ki se ga je udeležil slovenski premier Janez Janša.

Na vprašanje, zakaj ga ni bilo na sestanku, ki ga je sklical avstrijski premier Sebastian Kurz, je Plenković odgovoril, da je danes njegova pozornost usmerjena v Daruvar in da je “sestanek trajal samo pol ure, kar ne predstavlja nikakršne težave, da se ga ne bi udeležil preko video-povezave”.

Plenković je pojasnil tudi, zakaj Hrvaška- v nasprotju s kar nekaj evropskimi državami- še vedno ni zaustavila cepljenj z AstraZeneco: “Imeli smo sestanke s predstavniki HALMED-a (Hrvaška agencija za zdravila in medicinske pripomočke) in drugimi strokovnjaki in nihče od njih ni seznanjen s čvrstimi in prepričljivimi dokazi, zaradi katerih bi s cepljenji z AZ prenehali. Primerov, kot so zabeleženi v drugih državah, pri nas ni.”

Novi evropski glavobol- cepiva in cepljenja.

Plenković je pojasnil tudi, kako bi moral funkcionirati dogovorjeni korektivni mehanizem. “Izhodišče je sledeče: države, ki bi morale dobiti več AstraZenece, bodo zdaj prejele več drugega naročenega cepiva; na tak način bomo kompenzirali zaostanek.”

Plenković je, kot že omenjeno, izjavo podal po dunajskem sestanku, ki se je pričel ob 12:30, ob gostitelju Sebastianu Kurzu pa so se ga udeležili premierji Janez Janša (Slovenija), Bojko Borissov (Bolgarija) in Andrej Babiš (Češka). Preko video-povezave se je ob Plenkoviću sestanku pridružil še latvijski premier Arturs Krišjanis Karinš.

(mbo9