Že včeraj je dobršen del slovenske javnosti pretresla novica, da je predstavnik ameriške multinacionalke Adient zaposlene v slovenjgraški tovarni, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, obvestil, da bodo do konca leta to tovarno zaprli.

Delo naj bi ob tem izgubilo kar 430 zaposlenih.

Informacijo je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) potrdil sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Jaka Šilak, ki po lanskem odpuščanju 119 zaposlenih v Adientu nadaljnjih odpuščanj glede na takratne napovedi ni pričakoval.

“To je šok za celotno Koroško,” je za STA dejal Šilak. “Sindikat bo zapiranju tovarne ostro nasprotoval.”

Stagnira tudi Magna, kjer so nedavno preložili odločitev o projektu Fisker v Hočah.

Po poročanju Koroškega radia je vodstvo multinacionalke danes sporočilo, da trenutna situacija v avtomobilski industriji in nekonkurenčnost slovenskega delovnega trga ne dopuščata druge možnosti kot pa zaprtje tovarne Adient v Slovenj Gradcu.

Do napovedi zaprtja slovenjgraške tovarne je prišlo le 7 dni po tem, ko je italijanska skupina Safilo napovedala, da bo junija letos zaradi načrta za uravnoteženje proizvodnih zmogljivosti skupine s trenutnimi in prihodnjimi potrebami na trgu zaprla proizvodnjo očal v Ormožu.

Zaradi tega bo na tem območju brez dela ostalo 557 zaposlenih, so pred tednom dni sporočili iz vodstva skupine v Padovi. Najbrž ni potrebno posebej izpostavljati, da gre za prave večplastne katastrofe lokalnih skupnosti.

(mbo)