Minister za delo Janez Cigler Kralj je uspešno prestal interpelacijo, ki so jo vložile predstavnice KUL: LMŠ, SD, Levica in SAB.

Za interpelacijo je glasovalo 38 poslancev iz vrst predlagateljic, za odstavitev pa bi bilo potrebnih 46 glasov. Ministra je pričakovano podprlo 44 poslancev NSi, SDS in SMC, poslanca manjšin in štirje iz DeSUS, kjer zdaj uradno niso več del vladajoče koalicije. Poslanec Jurij Lep se je glasovanja vzdržal.

Do glasovanja je prišlo pozno ponoči, ob drugi uri in štirideset minut, po skoraj 17-urni razpravi. V njej so vlagatelji vztrajali, da je minister v svojem mandatu do sedaj naredil preveč napak. Eden najbolj pogostih in najbolj odmevnih očitkov je bil, da ministrstvo domov za starejše ni ustrezno pripravilo na drugi val epidemije, uvedba rednega testiranja pa da je zamujala.

Izid glasovanja, objavljen na omrežju Twitter.

Minister Cigler Kralj je v svoj zagovor povedal, da je domove pozval k testiranju takoj po znanih ugotovitvah glede kakovosti hitrih testov. Hkrati so začeli vzpostavljati tudi zunanje rdeče cone.

V svoji prvi izjavi po seji in glasovanju je minister poudaril, da je zadovoljen z rezultatom, ki ga razume kot podporo izvajanju njegove vizije in prioritet ter ukrepov tudi v drugem polčasu mandata te vlade. Poudaril je, da se bo pri tem posebej posvetil krepitvi področja oskrbe starejših.

Predlagateljice interpelacije so, kot že omejeno, na seji vztrajale, da je ministrstvo lani poleti spalo, namesto da bi aktivno pripravljalo domove za starejše na drugi val epidemije covida-19.

Poslanci koalicije so- prav nasprotno- ocenili, da je minister naredil največ, kar je v času epidemije mogel, lahko sklepamo iz sinočnje razprave.

(mbo)