Velika Britanija je včeraj opozorila EU pred ustavitvijo izvoza cepiva AstraZenece proti covidu-19, če ne bo dobila svojih dogovorjenih odmerkov. Britanski obrambni minister Ben Wallace je opozoril, da bi to bilo kontraproduktivno in da bi škodilo ugledu unije.

Wallace se je odzval na izjavo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je včeraj v pogovoru za medijsko skupino Funke zaostrila ton glede družbe AstraZeneca zaradi nižjih dobav cepiva proti covidu-19. Šele ko bo družba izpolnila svoje obveznosti do EU, lahko začne dobavljati drugim državam, je poudarila in zagrozila z možnostjo prepovedi izvoza.

Medtem ko se EU sooča s pomanjkanjem cepiv med tretjim valom pandemije in vnovičnimi omejitvami javnega življenja, so na Otoku z enim odmerkom proti covidu-19 cepili že polovico odraslih, konkretno to pomeni skoraj 27 milijonov ljudi.

Slabih 80% naj bi po zadnjih raziskavaha znašala zaščita AZ pri starejših.

Danes pa je farmacevtsko podjetje AstraZeneca– morda tudi kot odgovor na napovedane ukrepe Evropske unije- sporočilo, da je tretja faza kliničnih preizkusov njenega cepiva proti covidu-19 v ZDA pokazala, da je cepivo 79-odstotno učinkovito pri starejših in da ne povečuje tveganja za nastanek krvnih strdkov.

V tretji fazi kličnih preizkusov cepiva v ZDA je sodelovalo 32.449 ljudi, od katerih so dve tretjini cepili. Okoli 20 odstotkov udeležencev je bilo starejših od 65 let, okoli 60 odstotkov pa jih je imelo zdravstvena stanja, ki pomenijo večje tveganje za težji potek koronavirusne bolezni, kot so diabetes, bolezni srca in prekomerna debelost.

Cepivo je bilo 79-odstotno učinkovito pri preprečevanju simptomatičnega covida-19 pri splošni populaciji in 100-odstotno učinkovito pri preprečevanju težjega poteka bolezni in hospitalizacij, so sporočili.

(mbo)