V Nemčiji se obeta podaljšanje veljavnih ukrepov zaprtja javnega življenja tudi čez velikonočne praznike. To izhaja iz predloga sklepov, ki ga bodo danes obravnavali na pogovorih med vlado v Berlinu in voditelji nemških zveznih dežel, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema Slovenska tiskovna agencija (STA).

Sedemdnevna incidenca okužb v državi je medtem presegla kritično mejo 100, po zatrjevanju raznih spletnih virov pa je sinoči znašala 113.

Več nemških zveznih dežel si prizadeva za podaljšanje omejitev za zajezitev novega koronavirusa v april, medtem ko se država zaradi naraščanja novih okužb, zlasti zaradi pojava novih različic virusa, sooča s tretjim valom epidemije. Sedaj veljavne omejitve se iztečejo konec marca, še poroča STA.

Uradni Berlin glede ukrepov bije bitko predvsem z vladami zveznih dežel.

So pa državo ta konec tedna zajeli tudi številni protesti zoper proti-koronske ukrepe. Najbolj nasilno je bilo v Kasselu, kjer se je na nenapovedanem shodu zbralo več tisoč podpornikov gibanja Querdenken (“Laterlano razmišljanje” oziroma “Razmišljanje izven ustaljenih okvirjev”). MSM poročajo, da ga tvorijo člani ekstremne desnice, osobe ki zanikajo obstoj covida-19 in antivakserji, proticepilci.

Po podatkih Inštituta Roberta Kocha so sicer v Nemčiji zadnjem dnevu v državi zabeležili 13.733 novih primerov okužbe z novim koronavirusom in 99 primerov smrti zaradi covida-19.

O nasilnih demonstracijah v Nemčiji so poročali malodane vsi svetovni mediji.

Je pa v povezavi s korupcijsko afero nakupa zaščitnih mask v boju proti pandemiji covida-19 v Nemčiji danes z vseh strankarskih funkcij odstopil poslanec krščanskih socialistov Alfred Sauter. Vodja CSU Markus Söder je zaradi afere na Bavarskem, ki je pretresla tako CSU kot tudi sestrsko CDU kanclerke Angele Merkel, obljubil več preglednosti v stranki.

Nekdanji bavarski pravosodni minister Sauter naj bi pri spornih poslih nezakonito zaslužil kar milijon evrov. Generalno državno tožilstvo v Münchnu je proti njemu uvedlo preiskavo. Sam vse očitke sicer zanika.

Zaradi očitkov korupcije pri nabavi zaščitnih mask sta pred tem iz stranke izstopila poslanec CSU v Bundestagu Georg Nüsslein in zvezni poslanec krščanskih demokratov CDU Nikolas Löbl. Preko svojih podjetij naj bi s posli z dobavo zaščitnih mask zaslužila po več sto tisoč evrov.

(mbo)