Nemčija: ukrepi ostajajo, izjema velikonočni prazniki. Avstrija: sprememba vrednotenja ukrepov

Nemška javnost je sinoči nestrpno pričakovala izid novega srečanja med kanclerko Angelo Merkel in voditelji zveznih dežel. Ti so bili tokrat, v nasprotju z vrsto preteklih srečanj, bolj usklajeni in skoraj enotnega mnenja: omejevalni ukrepi za zajezitev širjenja pandemije koronavirusa ostanejo v veljavi.

Nemški mediji poročajo, da srečanje kanclerke in voditeljev zveznih držav pravzaprav vsebinsko sploh še ni zaključeno, saj so razpravljali o številnih temah, o katerih se voditelji zveznih vlad že dalj časa ne strinjajo.

Ironično, a takojšnje soglasje naj bi dosegli prav pri sprejetju podaljšanja protikoronskih ukrepov do 18. aprila.

So pa Merklova in premieri zveznih držav sprejeli izjemo, ki se tiče največjega krščanskega praznika Velike noči in velikonočnih praznikov.

Tako naj bi bila v sklada z resolucijo – kot izjema od sicer veljavnih omejitev stikov- od 2. do 5. aprila dovoljena srečanja s štirim osebami izven gospodinjstva in otroki do 14. leta iz ožjega družinskega kroga, četudi gre za več kot dve gospodinjstvi ali petimi osebami, starejšimi od 14 let.

Velikonočni obredi bodo v glavnem potekali virtualno.

Sicer bo javno in zasebno življenje med velikonočnimi prazniki od 1. do 5. aprila praktično obstalo. Trgovine bodo ostale zaprte, razen prodajaln z živili in supermarketov, ki bodo lahko odprti tudi v soboto, 3. aprila.

Tudi v Avstriji se na tamkajšnjem vrhu vlade in dežel niso dogovorili o večjih spremembah glede ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Sinoči so lahko ugotovili le slabšanje epidemiološke slike v celotni državi, tako da drugačne odločitve niti ni bilo za pričakovati. Še manj sproščanja ukrepov, a tudi dodatnih zaostritev, ki so jih zahtevali strokovnjaki.

V Avstriji bodo ukrepe v bodoče ocenjevali glede na stopnjo precepljenosti.

Razmere se poslabšujejo predvsem na vzhodu Avstrije, posebej na Tirolskem in drugje ob meji z Nemčijo, zato nameravajo organizirati ločen vrh vzhodnih dežel, na katerem bodo razpravljali o nadaljnji zaostritvi ukrepov. V drugih deželah pa bodo sledili trenutni poti, brez sprostitev ali zaostritev, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Sproščanje ukrepov bi lahko sicer sledilo po Veliki noči, veliko pa je odvisno predvsem od razmer na oddelkih intenzivne nege. Na vrhu so se namreč dogovorili tudi o spremembi ocenjevanja razmer, saj bo k temu po novem prispevala tudi stopnja precepljenosti in stanje na intenzivni negi, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: