Vodilni kitajski državni mediji udarni prostor pričakovano namenjajo obisku ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova. Kitajski državni sekretar in zunanji minister Wang Yi se je s svojim gostom danes sestal v Guilinu v avtonomni regiji Guangxi Zhuang na jugu Kitajske.

Wang Yi je ob tem dejal, da se nihče ne more vmešavati v kitajske notranje zadeve, še posebej tako, da si izmišljuje laži.

Poudaril je, da (medijske) manipulacije nekaterih zahodnih sil še ne predstavljajo mednarodne skupnosti.

Zatrdil je, da so sankcije EU proti Kitajski v nasprotju z mednarodnim pravom, kitajska vlada pa da je odločena zaščititi nacionalno suverenost, varnost in svoje razvojne interese.

Wang je tudi pozval vse države, naj preučijo temeljna načela Ustanovne listine OZN in izvajajo pravi multilateralizem, da bi zgradile skupnost, ki bi predstavljala prihodnost za vse človeštvo.

Kitajska in Rusija odločni v zaščiti svojih interesov.
(foto: hitesh choudhary on Pexels.com)

Na skupni tiskovni konferenci po pogovorih je Wang pozval k sodelovanju h krepitvi vezi z Rusijo, še posebej v skupnem boju proti pandemiji.

Prvotni namen Kitajske pri sodelovanju s cepivi COVID-19 je izvajanje humanitarnosti, omogočanje cepljenja več ljudi in vodenje družbe iz pandemije, je dejal Wang, odgovarjajoč na vprašanje poročevalca CGTN.

Kitajska in Rusija prav tako preučujeta načine za spodbujanje vzajemnega priznavanja zdravstvenih spričeval za mednarodna potovanja, je še dejal ob koncu pogovora s kitajskimi mediji.

(mbo)