Sueški prekop zaradi nasedle ladje ostaja zaprt

Zaplet z ogromno čezoceansko tovorno ladjo, ki je nasedla v Sueškem prekopu in blokirala promet še naprej zabava svetovno javnost, seveda pa ji sočasno povzroča tudi ogromno preglavic in sivih las.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), so japonski lastniki nasedle tovorne ladje danes sporočili, da se pri reševanju ladje soočajo z izjemnimi težavami.

Egiptovski organ SCA, ki upravlja prekop, je zato začasno ustavil ves promet skozi kanal, ki predstavlja najkrajšo in najpomembnejšo pomorsko povezavo med Azijo in Evropo.

Poznavalci ocenjujejo, da bi reševanje ladje lahko trajalo več dni, če ne celo tednov. Posledice tega se že čutijo na svetovnih trgih, kar se je danes že odrazilo v padcu cen nafte.

Sueški prekop predstavlja najkrajšo morsko pot med Evropo in Azijo.
Fotografije je simbolična.

Tiskovne agencije po svetu zato ne pozabijo poudariti, da je na promet skozi prekop vezano približno 10 odstotkov celotne svetovne trgovine.

Skupaj z Nilom predstavlja največjo strateško in geopolitično prednost Egipta, ki tej državi na letni ravni zagotavlja približno 6 milijard dolarjev čistega prihodka. Skozenj na dnevni ravni pluje najmanj 50 ladij.

Do neljubega dogodka je prišlo v torek severno od sueškega pristanišča. Ladja za prevoz kontejnerjev Ever Given je sicer registrirana v Panami, dolga pa kar 400 in široka 59 metrov. V peščenem neurju je zavila s predvidene poti in nasedla. Satelitski posnetki so potem pokazali, da je obtičala diagonalno in za promet povečini zaprla celoten kanal.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: