Na domačem političnem parketu je pred željenim popuščanjem epidemijskega stiska, do katerega naj bi prišlo sredi pomladi in ob novi neuspešni interpelaciji proti enemu vladnih ministrov, pričakovano zavrelo.

Poslanska skupina Stranke modernega centra (SMC) je tako danes za svojega novega vodjo namesto Janje Sluga izvolila poslanca Gregorja Periča, so za Slovensko tiskovno agencijo (STA) potrdili v SMC.

Periča je podprlo vseh pet prisotnih poslancev, za namestnico vodje pa je bila izvoljena Mojca Žnidarič.

Dosedanja vodja poslanske skupine SMC Sluga, predsednik DZ in podpredsednik SMC Igor Zorčič ter poslanec SMC Branislav Rajić na seji poslanske skupine niso bili prisotni. Omenjena trojica naj bi po neuradnih informacijah danes zapustila poslansko skupino in s tem potrdila vse glasnejša ugibanja o trenjih znotraj stranke.

DeSUS o(b)staja, a z manj poslanci v svojih vrstah.

Kot poroča spletni medij Informer.si pa prav omenjeni danes ustanavljajo novo poslansko skupino nepovezanih poslancev. Ker gre za nekdanjega člana stranke DeSUS Jurija Lepa ter že omenjene dosedanje člane SMC ( Rajića, Zorčiča in Slugo), jo imenujejo kar poslanska skupina odpadnikov.

Sklepajo, da bo glede na videno in doživeto, sledilo tudi iskanje novega predsednika državnega zbora (DZ). Kljub tesnejšemu izidu zadnje interpelacije v primerjavi s prejšnjimi, pa ima koalicija še vedno zagotovljenih 43 glasov, kar je za pričakovano in željeno zamenjavo vlade (“ali kakšne druge mahinacije opozicije”, kot še pišejo pri omenjenem mediju) še vedno premalo.

Enako kot DeSUS-u se zdaj godi tudi stranki SMC.

Svoje mnenje je medtem javnosti podal tudi Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije ter predsednik SMC. Kot je poudaril, je “na dolgi rok pomembneje, da cela ekipa vesla v isto smer”.

“Omenjeni poslanci SMC so na seji sveta stranke ugotovili, da nimajo podpore za svoje poglede, zato so se odločili, da svojo politično pot nadaljujejo v opoziciji,” je še zapisal na spletnem družbenem omrežju Facebook.

Po njegovem mnenju to le na prvi pogled lahko izgleda kot izguba, na dolgi rok pa za SMC in Slovenijo ni tako pomembno. Potezo petih preostalih poslancev SMC na seji sveta stranke je Počivalšek označil za nov korak h konsolidaciji SMC.

(mbo)