Stranka Levica rešitev za nasedlo panamsko ladjo japonskih lastnikov v Sueškem prekopu vidi v demokratičnem socializmu.

Z nasedlo kontejnersko mega čezoceanko se je slednjič začel ukvarjati tudi slovenski politični prostor. Ne zaman in ne kar tako; prav v Sloveniji se nahaja zelo pomembno pristanišče Koper, ki ob Trstu v Italiji in Reki na Hrvaškem tvori eno končnih destinacij za številne tovorne ladje.

Mimogrede, prav R(ij)eka se je ne tako dolgo nazaj oklicala za “Vrata Jadrana”, ravno kar se tiče ti. kontejnerskega pristanišča, hrvaške oblasti pa v navezi z Madžarsko in Kitajsko snujejo novo in mnogo hitrejšo, tako imenovano nižinsko železniško progo med Zagrebom in tretjim največjim hrvaški mestom, saj je odcep do madžarske meje že nared za gradnjo.

Slabih 10 mlrd. USD dnevno je trenutna škoda zaradi nesreče v Sueškem prekopu. Fotografija, kot je objavljena na spletni strani stranke Levica.

Kakor koli; pri Levici v zvezi z nesrečo omenjene ladje opozarjajo na nujnost procesa, ki so ga ob tej priliki poimenovali deglobalizacija.

Opozarjajo namreč, da po Sueškem kanalu dnevno pluje dobra desetina vsega svetovnega ladijskega transporta, dnevne novice večine svetovnih medijev pa dopolnjujejo z vestjo, da se je cena naftnih derivatov na svetovnih borzah dvignila za okoli 4 odstotne točke.

Vodilni svetovni mediji prav tako večinoma navajajo, da znaša dnevna škoda, izražena v denarju, slabih 10 milijard dolarjev (9,6). Pri Levici opozarjajo, da gre za zamašitev krvožilja globalnega trga in da je standardiziran kontejnerski transport revolucioniral svetovno logistiko do te mere, da največje ladje danes nosijo tudi po 23 tisoč tovrstnih kontejnerjev.

Super tankerji in mega kontejnerske ladje ter tudi tiste za razsuti tovor dosegajo dolžino nekaj 100 metrov.

Pri Levici opozarjajo, da gre za svarilo pred bližajočo podnebno katastrofo, ki bo obseg in dramatičnost nesreč neizbežno zaostrila. “Navsezadnje pa tudi pričajo o potencialni moči organiziranega delavskega boja na ključnih točkah, kot so svetovna pristanišča ali Amazonovi logistični centri,” še nadaljujejo. 

Zato pri Levici, kot že omenjeno, predlagajo “določeno mero deglobalizacije”, ki je “usmerjena v zadovoljevanje realnih potreb”. Dodajajo, da “namesto zanašanja na nevidno roko trga ter večne mantre o liberalizaciji in globalizaciji potrebujemo družbo, ki bo politično in demokratično odločala o svojih prioritetah. Mi takšni družbi pravimo demokratični socializem,” sklenejo.

Na vstop v Sueški prekop čaka že nekaj sto ladij, na vsaki strani. ( fotografija je simbolična)

Sporočilo stranke Levica je v celoti dostopno na njihovi spletni strani na sledeči povezavi http://www.levica.si/zamasena-arterija-sueski-prekop/

(mbo)