6637 PCR-testov, 1032 potrjenih okužb. Delež pozitivnih testov- 15,5 odstotka. Opravljenih tudi 27.189 hitrih antigenskih testov (HAT). S covidom-19 umrlo deset bolnikov.

Kot je na svoji redni tiskovni konferenci sporočila vlada RS, povzela pa večina slovenskih medijev, sta najbolj pomembni novici dneva v zvezi z epidemijo novega koronavirusa, da bo prišlo do ponovne omejitve gibanja v rdečih regijah, policijska ura pa bo skrajšana za dve uri. V bodoče bo veljala med 22. zvečer in 5. uro zjutraj.

V bolnišnicah po Sloveniji se sicer zaradi covida-19 zdravi 500 bolnikov, od tega jih dobra petina (108) potrebuje intenzivno nego. 7-dnevno povprečje potrjenih okužb znaša 895 in blago raste.

V obalno-kraški, goriški in koroški regiji (te so glede na epidemično stanje znova rdeče) ponovno velja omejitev gibanja na samo regijo. Obstaja sicer nekaj izjem; tako mora pri prehajanju posameznik pri sebi imeti dokazilo, s katerim izkaže upravičenost uveljavljanja izjeme, ob tem pa tudi lastnoročno podpisano izjavo.

Vlada RS bo morebitne nove protiepidemijske ukrepe predstavila do nedelje.

Nekateri mediji poudarjajo, da med izjeme za prehod meja rdečih regij spadajo tudi šolarji, ki se vozijo iz rdeče obarvanih regij v izobraževalne ustanove v druge regije, čeprav to v odloku ni izrecno navedeno. Poudariti velja tudi, da je vstop v Slovenijo mogoč le z negativnim PCR-testom.

Razen prehajanja v omenjenih regijah pa drugih omejitev ni; tako ponekod ostajajo odprte tudi terase gostinskih lokalov. Ukrep je že včeraj pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, rekoč, da si želi vlada zasledovati učinke ukrepov, ki jih uvede.

(mbo)