Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA) in malodane vsi slovenski mediji, je vlada sledila predlogu strokovne skupine in sprejela stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirusa. Ti bodo veljali od 1. do vključno 11. aprila.

“Če bomo te ukrepe dosledno izvajali, dodatni ukrepi ne bodo potrebni,” je ob tem dejal premier Janez Janša in izpostavil, da smo kot država in družba v bitki s časom. Po mnenju stroke neukrepanje pomeni najmanj nekaj sto dodatnih smrti do junija, do zaustavitve javnega življenja pa bo prišlo za krajše obdobje.

Janez Janša ob današnji predstavitvi ukrepov.
(foto: zajem zaslona po TV SLO)

Omenil je še, da bo državna uprava prešla skoraj v celoti na delo od doma, gospodarstvo pa pozval, da stori enako. Sicer sprejeti ukrepi zadevajo storitvene dejavnosti, šolstvo in omejitve gibanja prebivalstva.

Že jutri pa bodo po Janševih besedah začeli veljati ukrepi na področju prehajanja državnih meja.

Od jutri omejen izstop iz in vstop v državo.

Od jutri bo dodatno omejen izstop iz in vstop v državo; vlada želi pred velikonočnimi prazniki s tem omejiti grožnjo širjenja novega koronavirusa, predvsem britanskega seva. Po novem ne bo več možno zapustiti Slovenije za potovanje v državo, ki je na rdečem seznamu; na njem so med drugim vse sosednje države, izjema pa bo med drugim veljala za tranzitne potnike in tovorni promet.

Za vstop v Slovenijo pa bo potreben PCR test, je danes pojasnil notranji minister Aleš Hojs.

Popolna zaustavitev javnega življenja v Sloveniji bo trajala 12 dni.

A tudi na tem področju se pogoji dodatno zaostrujejo; od jutri bo to možno le ob predložitvi negativnega molekularnega testa na novi koronavirus, a takega, ki je bil opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja, še poroča STA.

Vstop v državo je dovoljen tudi ob predložitvi dokazila o preboleli bolezni ali cepljenju. Minister ob tam ni pojasnil, če je tudi pri teh dokazilih zahtevano, da so izdana v članici EU ali schengenskega območja, saj je vlada RS popoldne sporočila, da na mejah beležijo velik porast ponarejenih tovrstnih potrdil predvsem iz držav zahodnega Balkana.

(mbo)