Od 1. do vključno 11. aprila pouk na daljavo, vrtci razen za nujne primere zaprti

Od 1. do vključno 11. aprila bo pouk potekal na daljavo, vrtci bodo zaprti, je danes sklenila vlada. Nujno varstvo bo zagotovljeno za otroke v vrtcih in za učence od prvega do tretjega razreda osnovne šole, če so njihovi starši zaposleni v kritični infrastrukturi. V šolah bodo tudi otroci s posebnimi potrebami.

Na področju športa bodo v času zaprtja države dovoljeni le vrhunski šport in treningi članov reprezentanc, sicer pa bo rekreacija dovoljena individualno ali z ožjimi družinskimi člani na prostem.

Javni potniški promet se po krajši sprostitvi vrača v epidemijski obseg.

Javni potniški promet bo deloval po počitniških voznih redih, še odprta smučišča pa bodo zaprta. Tehnični pregledi se ne bodo izvajali. Vozniška in prometna dovoljenja, ki potečejo v tem obdobju, bodo podaljšana do 9. maja.

V državni upravi bo fizično na delovnih mestih največ petina uslužbencev. Državna uprava bo izvajala le nujne naloge.

Od četrtka znova omejitev gibanja na regije, zaprte tudi kulturne ustanove

Z zapiranjem javnega življenja bo od četrtka do vključno 11. aprila gibanje znova omejeno na regijo prebivališča, je sklenila vlada. Prečkanje meja bo izjemoma dovoljeno na velikonočno nedeljo za namen obiska sorodnikov, pri tem pa bo dovoljeno druženje največ šestih oseb iz največ dveh gospodinjstev. Otroci do 15. leta v to omejitev ne štejejo.

Za prehajanje regijskih meja bodo sicer veljale nekatere izjeme, denimo prihod na delo in dostop do nekaterih storitev. Prehajanje bo dovoljeno tudi z negativnim PCR testom, dokazilom o cepljenju ali prebolelem covidu-19.

V veljavi ostaja omejitev gibanja v nočnem času, znova pa se prepoveduje vsa zborovanja, shode, poroke brez odobritve ministrstva in zbiranje do 10 ljudi.

Znova se prepovedujejo vsa zborovanja in zbiranje ljudi do 10 oseb.

Vrata bodo zaprle vse kulturne ustanove, verski obredi pa bodo potekali brez vernikov, tudi v času velikonočnih praznikov.

Premier Janez Janša je ob tem poudaril, da bodo pozitivni učinki zaprtja vidni po 12. aprilu, ko se bomo– predvidoma- vrnili na ukrepe po semaforju, če ne bo novih okoliščin. Direktor NIJZ Milan Krek je hkrati opozoril, da se angleška različica virusa širi 70-odstotno hitreje in kaznuje vse napake pri izvajanju ukrepov. “Prosim, spoštujte jih!” je poudaril.

Minister za zdravstvo, Janez Poklukar, pa je povedal, da oblasti ponovno uvajajo nošenje mask na javnih prostorih. Ob tem velja izpostaviti dve pomembni izjemi: športno aktivnost na zelenih površinah, a ob spoštovanju medsebojne razdalje najmanj 1,5 metra ter znotraj vozil, v katerem je bodisi samo voznik, bodisi sopotniki iz istega gospodinjstva.

Oglasil se je tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek:” Prevladal je zdravstveni vidik krize, prosim gospodarstvo, da nam zaupa!”

(mbo)