Gre za finančno najobsežnejši posel na Hrvaškem v obdobju zadnjih štirinajstih let.

V sosednji državi je kupoprodajna pogodba, ki sta jo podpisali skupina Fortenova d.d. in Nomad Foods Limited, še vedno medijska top-tema. Gre za dogovorjeno, a še ne realizirano prodajo “Poslovne skupine zamrznjene hrane”, ki jo sestavljajo družbe Ledo plus d.o.o., Ledo Čitluk in Frikom d.o.o. ter nekaj manjših regijskih podružnic, so včeraj sporočili iz družbe Fortenova.

Kot poročajo mediji, znaša vrednost transakcije 615 milijonov evrov, njen zaključek pa je predviden v tretjem četrtletju letošnjega leta. Takrat naj bi Nomad Foods postal lastnik že omenjene Poslovne skupine za zamrznjeno hrano, ki vključuje vodilni evropski portfelj kultnih lokalnih blagovnih znamk zamrznjene hrane z veliko prepoznavnostjo med potrošniki na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Sloveniji ter številnih drugih državah jugovzhodne Evrope.

Z več kot polstoletno tradicijo proizvodnje je omenjena poslovna skupina največji proizvajalec in distributer sladoleda in zamrznjene hrane na trgih, na katerih deluje.

“Za skupino Fortenova je to predvsem transformacijska transakcija, vsa sredstva pa bodo porabljena za zmanjšanje zadolženosti skupine ter oblikovanje takšne, ki bo po dolgih letih finančno močna in lahko v celoti sama investira v vse svoje dejavnosti,” je ob tem dejal James Pearson, finančni direktor poslovne skupine Fortenova.

Fabris Peruško, predsednik uprave in član upravnega odbora taiste, pa je medijem razkril domnevno dodano vrednost posla. “Naša poslovna skupina za zamrznjeno hrano je vodilna na trgu v regiji, v kateri poslujemo in vesel sem, da smo v tem prodajnem procesu dosegli svoj glavni cilj. Ta je bil- ob dosegu največje vrednosti, seveda- predvsem sklenitev transakcije s strateškim partnerjem, ki bo maksimalno prispeval k nadaljnjemu razvoju poslovne skupine in prepoznal polno vrednost in potencial te industrije in zaposlenih.”

Poslovni Zagreb je glede prodaje “Poslovne skupine zamrznjene hrane” deljenega mnenja.

Kot še meni Peruško, bodo s sklenitvijo te transakcije izpolnili ključni predpogoj za optimizacijo kapitalske strukture, ta pa bo omogočil velika vlaganja v njihova podjetja in spodbudil prihodnjo rast. “Zelo sem hvaležen vsem, ki so si v procesu, ki je trajal zadnjih šest mesecev prizadevali, da bi to omogočili. Ker vemo, da bo naša zamrznjena hrana v zelo dobrih rokah, se veselimo sodelovanja z Nomad Foods kot pomembnim bodočim poslovnim partnerjem v tej regiji.”

Zaključek transakcije je seveda odvisen od odobritev tržnih regulatorjev in odobritve delničarjev skupine Fortenova. Upravni odbor slednje, v kateri so predstavniki največjih delničarjev, je soglasno že podprl podpis kupoprodajne pogodbe z Nomad Foods.

Se za nakupom Leda skriva želja po proizvajalcu/plasmanu sladoleda za/na zahodne trge?

Podjetje Nomad Foods s sedežem na Britanskih Deviških otokih je sicer največji evropski in tretji največji svetovni deležnik na trgu zamrznjene hrane. Nadvse zanimivo in pri odločitvi Fortenova skupine morda odločilno dejstvo je, da v svojem portfelju sploh nima sladoleda.

To bi lahko pomenilo, da bi s prevzemom Leda poleg prevladujoče vloge na trgu nekdanje Jugoslavije dobil zelo kakovosten izdelek, ki bi ga lahko- preko svojih že uveljavljenih logističnih verig v sedmih večjih evropskih državah, kjer ima vodilni položaj v segmentu zamrznjene hrane- unovčil tudi širše po Evropi in svetu.

Kakor koli; predvidena prodaja nekdanje skupine Ledo je tako postala finančno najmočnejši posel na Hrvaškem v zadnjih štirinajstih letih, od državne javne ponudbe delnic Ine in Hrvaškega Telekoma leta 2007.

Hkrati tudi veliko bolj dragocena transakcija od tiste v višini 505 milijonov EUR, ko so tobačno podjetje skupine Adris leta 2015 prodali podjetju BAT (British American Tobacco).

(mbo)