Evropsko prvenstvo v nogometu in Maribor kot gostitelj vročega četrtfinalnega obračuna: kako naprej?

Po sinočnji infarktni končnici srečanja med Anglijo in Hrvaško, ki je bilo odigrano na koprskem stadionu Bonifika in v katerem so Angleži dosegli pirovo zmago (končni rezultat 2:1 je Hrvaški zadostoval za napredovanje v izločilne boje), so znani vsi četrfinalisti tega prestižnega tekmovanja.

Hkrati s tem so seveda znani že vsi četrtfinalni pari, vendar pa sinoči še niso bili znani oz. potrjeni vsi gostitelji in časovni termini prihodnjih srečanj. To so Danska- Nemčija, Italija- Portugalska, Nizozemska- Francija ter Španija- Hrvaška.

Prav slednji je v tem trenutku edini, za katerega so znane podrobnosti srečanja. Mesto-gostitelj bo Maribor, na stadionu Ljudski vrt pa se bo pričelo 31. maja, predvidoma ob 20:45.

Širšo evropsko javnost v tem trenutku najbolj bega ali bodo ob začetku poletja na tekmah že prisotni gledalci in če bodo, v kolikšnem obsegu se bodo lahko sprostile stadionske kapacitete?

Pred pričetkom turnirja je bilo stališče krovne celinske nogometne organizacije, da gledalcev na tekmah v skupinskem delu EP U-21 zaradi zdravstvenih razmer ne bo, do česar je navsezadnje tudi prišlo.

“Tekme v skupinskem delu, ki bo med 24. in 31. marcem, brez gledalcev, so sporočili z Nogometne zveze Slovenije (NZS) oziroma Evropske nogometne zveze (UEFA). Glede na zdravstveno situacijo in veljavne državne ukrepe v povezavi z novim koronavirusom se bo skupinski del evropskega prvenstva do 21 let 2021 odigral za zaprtimi vrati,” so takrat zapisali mediji.

Čeravno je Evropa trenutno podvržena tretjemu valu okužb in bolezni novega koronavirusa, pa prav pospešeno cepljenje prebivalstva in naraščajoč delež tistih, ki so bolezen že preboleli, vliva upanje, da se bo situacija v kratkem obrnila na bolje.

Celo do te mere, da bo možen povratek občinstva na športne prireditve, prav model izvedbe pa je trenutno tako dejanje trezne presoje kot jabolko spora, predvsem kar se tiče interesov. Pri evropskem prvenstvu do 21 let ne gre samo za državi gostiteljici (Madžarska in Slovenija), ki bi radi iztržili največ, pač pa tudi za njima sosednji državi udeleženki ( Italija in Hrvaška), katerih navijači bi se zaradi bližine nadvse radi udeležili prvenstva.

Še ne v celoti obnovljeni mariborski stadion Ljudski vrt bo eno izmed prizorišč četrfinalnih obračunov.

Že dalj časa se je v medijih namigovalo, da namerava UEFA razveljaviti določbo, da je največje dovoljeno število gledalcev med pandemijo koronavirusa 30 odstotkov zmogljivosti stadiona, v kolikor razmere seveda to sploh dopuščajo.

Do tega je slednjič prišlo včeraj, ko je UEFA odločbo odpravila. Kar je bilo odločeno v imenu organizacije oktobra lani, je zdaj prepuščeno lokalnim oblastem; da odločajo o morebitnih omejitvah, zlasti na članskem evropskem nogometnem prvenstvu, ki se bo od 11. junija do 11. julija letos odvilo v 12-ih evropskih mestih.

“Glede na to, da se vsaka od 55 zvez članic Uefe po svoje sooča s pandemijo, takšna omejitev ni več potrebna,” UEFA pojasnjuje svojo odločitev.

V zvezi s covid-19 je slednja uvedla tudi “Pravilo petih zamenjav”; le-to je bilo uvedeno kot začasni ukrep zaradi težav, s katerimi se je posamična ekipa soočila med pandemijo koronavirusa in je trenutno v veljavi na tekmah med evropskimi klubi in v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2022 v Evropi.

“Ker razlogi za pravilo petih zamenjav ostajajo veljavni in glede na to, da se to pravilo že uveljavlja v kvalifikacijah za svetovni pokal od marca 2021 do marca 2022, je bilo sklenjeno, da se podaljšajo do finala Lige narodov UEFA oktobra 2021 in končnice za izpad iz Lige narodov UEFA marca 2022,” še piše v sporočilu UEFA.

Nazaj k občinstvu. Ruske in britanske oblasti so nakazale, da bi lahko dovolile več gledalcev na stadionih v Sankt Peterburgu in Londonu, gostitelji EURO21 pa bi morali do 7. aprila določiti, koliko gledalcem bodo dovolili vstop na stadione.

Tekme skupinskega dela EP U-21 so se odvile brez gledalcev. Kako bo v prihodnje?

Večina jih upa, da jim bodo vlade dovolile odpiranje tribune za gledalce, ruske oblasti pa že napovedujejo, da bi lahko na tekmah EURO, ki bodo odigrane prav v Sankt Peterburgu, zapolnili do 50 odstotkov zmogljivosti stadiona. Angleži svoje končne odločitve še niso sporočili, na Wembleyju pa se bosta igrali obe polfinali in finale.

Kakšno je stališče UEFA v zvezi z evropskim prvenstvom U-21, katerega finale bo v Ljubljani, trenutno ni znano, vsekakor pa obe slovenski mesti ne bi smeli zamuditi priložnosti družbene in družabne revitalizacije, ki jih srečanja prinašajo. Še posebej, ker je njen predsednik, Slovenec Aleksander Čeferin, v minulem obdobju malodane soznačnica zanjo.

Ni še jasno, v kolikšni meri se bo občinstvo pozno pomladi in poleti lahko vrnilo na športne prireditve.
  • V tej sezoni so se navijači v nekaterih delih Anglije vrnili na tribune od začetka novembra do obdobja božično-novoletnih praznikov lani, vendar največ do 2000. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko bile številke ob koncu sezone petkrat večje.
  • Angleži upajo, da bodo na evropskem prvenstvu zanje še posebej pomembne tekme s Hrvaško (13. junij), s Škotsko (18. junij) in Češko (22. junij) na kultnem stadionu Wembley odigrali pred približno 25.000 gledalci.
  • Tudi finale najstarejšega svetovnega klubskega tekmovanja za pokal FA bo potekalo brez navijačev, saj je na sporedu že 15. maja in spremembe zanj ne bodo veljale.
  • Vodstvo znamenitega teniškega turnirja v Wimbledonu se kljub novi odločitvi nagiba k različici, da se največji teniški turnir na svetu igra brez gledalcev; vlada v Londonu je namreč sprejela odločitev, da se lahko navijači v primeru ugodnih epidemioloških razmer na tribune vrnejo šele po 17. maju.
  • Če se bodo omenjene napovedi uresničile, se bo na tribunah največjih nogometnih stadionov lahko zbralo največ 10.000 gledalcev, na manjših pa 25 odstotkov celotne kapacitete.
  • V kolikšni meri je pandemija koronavirusa finančno “masakrirala” angleške klube, pove podatek, da se zaradi prepovedi vstopa gledalcev na tribune skupna izguba ocenjuje na več kot milijardo evrov.
  • Tako je slavni Manchester United že napovedal, da ga je igranje na Old Traffordu brez prisotnosti gledalcev v letošnji sezoni do sedaj stalo več kot 100 milijonov funtov.
  • Povratniku v Premiership, elitni rang angleških nogometnih tekmovanj, Leeds Unitedu odsotnost občinstva na štirih domačih tekmah “prinese” 5 milijonov funtov izgube.

Aljoša Dragaš

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: