V minulem tednu je bila večina evropskih držav priča hitrejšemu širjenju covida-19, potrjenih je bilo skupno 1,6 milijona novih primerov in skoraj 24.000 smrti, svari Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Slednja zato poziva k nujni takojšnji pospešitvi cepljenja, a obenem poudarja, da moramo – vsaj zaenkrat – ohraniti tudi stroge zajezitvene ukrepe.

Še pred mesecem dni je tedenski porast okužb v evropski regiji padel pod milijon, zdaj pa so razmere bolj zaskrbljujoče kot pred tem več mesecev. Številne države zato uvajajo nove ukrepe, ki so nujni in bi jih morali vsi spoštovati, kolikor je to le mogoče, v sporočilu za javnost poudarja evropski urad WHO.

SOS za Evropo, svari WHO, ki pa ne govori rado o svoji krivdi za izbruh pandemije.

Obenem je nujno takoj pospešiti cepljenje proti covidu-19, saj število okužb narašča v vseh starostnih skupinah z izjemo ene same – pri ljudeh, starejših od 80 let, ki so bili cepljeni prvi, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Je pa zanimivo, da se- vsaj v tem nagovoru javnosti- WHO ne dotika vzroka pomanjkanja cepiv, ki je seveda večplasten in morda tudi zaradi tega tako kočljiv, da se mu vsi akterji skušajo izogniti, kjer koli se da.

(mbo)