Zagrebški Jutarnji list je pozno sinoči poročal o težkih pogajanjih, ki so razkrila, katere države znotraj EU se nikakor niso želele odpovedati

svojemu že dogovorjenemu deležu.
Hrvaška bo, poudarjajo hkrati, do konca junija prejela

dodatnih 747.000 odmerkov cepiva Pfizer/BioNtech.

V Odboru stalnih predstavnikov/veleposlanikov držav članic EU (COREPER II) je bil končno dosežen dogovor o razdelitvi 10 milijonov odmerkov, do katerega bo prišlo že v tretjem trimesečju. Sprva je bilo načrtovano, da bi se doze cepiv pomoči najbolj potrebnim prerazporedile v zadnjem četrtletju.

S to količino cepiva bi morala Hrvaška– poleg rednih pošiljk, napovedanih do julija- z enim odmerkom cepiti vsaj 55 odstotkov odrasle populacije, kar bi jo v popolnosti približalo povprečju EU, navaja JL.

V malodane enakem položaju sta glede precepljenosti še Bolgarija in Češka, prvi dve pa sta se v preteklosti prednostno opredelili za cepivo Astra Zeneca, zaradi česar sta tudi utrpeli pomanjkanje.

Oxfordska Astra Zeneca je EU pahnila v kaos.

Kronologija:

Portugalsko predsedstvo Sveta EU predstavi predlog, da se 70 odstotkov dodatnih odmerkov ali sedem milijonov razdeli vsem državam članicam sorazmerno s številom prebivalstva, 30 odstotkov ali tri milijone pa med pet najbolj ranljivih držav.

Te so- kot že omenjeno- pod povprečjem dinamike cepljenja v EU, ker so večinoma naročale pri AstraZeneci, ki pa je v EU dostavila le 30 odstotkov obljubljenih odmerkov. Poleg Hrvaške je po sporazumu do tega upravičena še Bolgarija, ki ima najnižjo precepljenost v EU, ob njiju pa še Slovaška, Latvija in Estonija.

Dogovor ni bil dosežen soglasno, nestrinjanje so izrazile Avstrija, Češka in- Slovenija!

Pred predsedovanjem EU to vsekakor ni vzpodbudna novica, posebej, če se predtem sklicuješ na

“evropski duh, duh solidarnosti”.

A do soglasja ni prišlo soglasno. S sporazumom se je strinjalo 24 držav, razen Avstrije, Slovenije in Češke, ki se niso odrekle svojemu deležu, čeravno je bilo na nedavnem posvetovanju istega telesa sklenjeno, da se bo delovalo predvsem “v duhu solidarnosti”.

Ker je cepivo nemogoče nekomu dati, ne da bi ga ob tem odvzeli drugim, pogajanja niso bila lahka. Vsi voditelji so pod pritiskom javnosti domačih držav zaradi prepočasnih cepljenj, širša evropska pa ob tem opozarja še na zaostajanje za Združenim kraljestvom, kjer se ukrepi sproščajo, medtem ko se članice EU, ravno nasprotno, “zapirajo”.

Po predlogu bi morala Češka prejeti le majhen del odmerkov “solidarnostnega cepiva”, vsega skupaj približno 140.000 doz, zato je najbrž tudi to razlog nestrinjanja in zavrnitve. Vendarle pa bo po drugi strani Hrvaška prejela “zgolj” 5-krat več cepiv, zato poteza srednjeevropske države vendarle preseneča.

Avstrija, Češka in Slovenija se- sodeč po navedbah diplomatskih virov- nikakor niso odrekle svojemu “pro rata” deležu obravnavanih 10 milijonov cepiv, zato bodo doze, ki gredo v omenjenih pet držav, prispevale vse preostale države, ki so se s tem strinjale.

Pred vrhom je bil “solidarnostni razdelitvi” najbolj naklonjen prav avstrijski premier Sebastian Kurz, od katerega pa je medtem odstopil, zato so po doseženem sporazumu iztržek Avstrije zgolj prvotno dogovorjena, “pro rata” cepiva. Za slovensko severno mejo so sicer doslej z enim odmerkom cepili 16 odstotkov odraslih državljanov, z dvema pa 5,8 odstotka, kar je le malo nad povprečjem EU.

EU z obsegom cepljenja za ZDA in VB zelo zaostaja.

Ni pomagalo, da je hrvaški premier Plenković tudi na zasedanju ponovno spomnil, da je stališče uradnega Zagreba, da je treba 10 milijonov odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech razdeliti v že omenjenem duhu solidarnosti, tako da bi tiste države, ki bi morale dobiti več odmerkov cepiva AstraZeneca, dobile več odmerkov, s tem pa izničile težko predvidljivo pomanjkljivost zaradi počasnejše proizvodnje in distribucije spornega cepiva.

Financial Times je citiral diplomata, ki je dejal, da je “Avstrija izgubila argumente, dobro voljo in prijatelje”

“Ta poteza in pomanjkanje solidarnosti Avstrije ne bosta tako zlahka pozabljeni,” je za Financial Times dodal diplomat. V tej luči bo zanimiv tudi odziv širše slovenske javnosti, saj se prav Slovenija pripravlja na prevzem predsedovanja Evropski uniji, njena poteza pa je vsekakor dvorezen meč.

Brez dogovora bi teh 10 milijonov odmerkov razdelili po že omenjenem sorazmernem načelu, po črnem scenariju pa do konca leta najbrž niti ne bi bili dostavljeni. Do zdaj je bilo v EU z vsaj enim odmerkom cepljene približno 13,4 odstotka odrasle populacije, z obema pa 5,6 odstotka.

Na Hrvaškem sicer beležijo nekaj več kot 10 odstotkov cepljenj z enim odmerkom, tudi najbolj površnim političnim analitikom pa je jasno, da v Zagrebu s cepljenji hitijo zaradi bližajoče se turistične sezone. Dodatnih 747.000 odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech, ki jih je Hrvaški zdaj zagotovil Bruselj, bi morda lahko omililo predsezono, vsaj kar se prvomajskih počitnic tiče. Velikonočne so, to je zdaj že jasno, nepovratno izgubljene.

(mbo)