Malodane ni medija v Sloveniji, ki danes ne bi poročal, da so stranke LMŠ, SD, Levica in SAB v Državni zbor vložile predlog ustavne obtožbe premierja Janeza Janše.

Očitajo mu kršenje več členov ustave in zakonov. Med drugim s tem, da naj bi si vlada prisvojila vse pristojnosti upravljanja z epidemijo covida-19 in da ni naročila vseh cepiv proti covidu-19, ki bi jih lahko.

Očitajo mu tudi pritiske na medije in tožilstvo.

Pri posegih v medije predlagatelji vladi po besedah predsednika LMŠ Marjana Šarca očitajo predvsem poseganje v Slovensko tiskovno agencijo (STA), pri posegih v tožilstvo pa neimenovanje tožilcev.

Vsi očitki po besedah predsednice SD Tanje Fajon kažejo, da vlada spodjeda temelje demokracije, po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca pa, da skuša vlada dnevno rušiti ustavno določeno mejo, do katere gre lahko oblast. Predsednica SAB Alenka Bratušek meni, da Janša države v krizi ne zna voditi.

Janša meni, da gre za novo predstavo za javnost v režiji slovenske opozicije.

Premier Janez Janša je glede predloga ustavne obtožbe, ki so ga zoper njega vložile LMŠ, SD, Levica in SAB, na spletnem in družbenem omrežju Twitter zapisal, da gre po destruktivni nezaupnici, medijskih umorih koalicijskih partnerjev DeSUS in SMC ter seriji propadlih interpelacij za novo patetično potezo prvorazrednih za destabilizacijo države med epidemijo. “Kolikor slabše za Slovenijo, toliko bolje za SD, LMŠ in Levico,” je ob tem dodal Janša, poroča prav STA, ki je eden izmed razlogov za ustavno obtožbo.

Odzval se je tudi na navedbe predsednice SD Tanje Fajon ob predstavitvi predloga, da je dovolj sistematičnega kršenja demokratičnih in ustavnih načel, podrejanja države, napadov na medije, spodbujanja nasilja in nestrpnosti. Janša meni, da tako jasne samokritike od Fajonove še nismo slišali, in sprašuje, ali bodo sledila dejanja.

Janši sicer med drugim očitajo opustitev dolžnega ravnanja pri nakupu cepiv ter posege v medije in tožilstvo, še navaja STA.

(mbi)