Slovenska policija je danes na svoji uradni spletni strani najavila poostren nadzor slovenske južne meje. Kot pišejo, se bo to zgodilo zaradi izboljšanja vremenskih razmer na balkanski migrantski poti in zaznavanja povečevanja števila migrantov in tudi organizatorjev nezakonitih prehodov na tej poti.

Kot neposredno posledico naštetega policija navaja večje število nezakonitih prehodov meje, kar je prednostni razlog, da bo policija v prihodnjih dneh poostrila nadzor zunanje schengenske meje z Republiko Hrvaško.

So pa zaradi pandemije novega koronavirusa na slovenskih mejah zaznali nadvse zanimiv pojav: zaradi izognitve kontrolnim točkam za nadzor epidemije Covid-19 je bil zaznan znaten delež državljanov Hrvaške (103), ki so nedovoljeno prestopili državno mejo.

Iz medijev in objav hrvaške policije sicer vemo, da se je podobno dogajalo tudi v obratni smeri. Med najbolj obremenjenimi policijskimi upravami, kjer sicer beležijo največ prijetih migrantov, izstopajo PU Koper (603), PU Maribor (254) ter PU Novo mesto (114).

V nadzoru bo policija poleg rednih patrulj uporabila tudi specializirane enote in razpoložljiva tehnična sredstva, ki jih ima na razpolago. Enako kot doslej bodo policistom pri odkrivanju in preprečevanju nedovoljenih migracij, odkrivanju organizatorjev nezakonitih prehodov in ostale čezmejne kriminalitete, še naprej pomoč nudili tudi pripadniki Slovenske vojske.

Sezona pestrega obmejnega dogajanja je ponovno tukaj.

Pri slovenski policiji so ob tem postregli tudi z neželjeno statistiko: od 1. januarja 2021 do 31. marca 2021 je policija skupno obravnavala 1.108 migrantov, ki so nedovoljeno prestopili zunanjo (schengensko) mejo, obenem pa tudi 126 migrantov, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. Med migranti v prvem trimesečju prevladujejo državljani Afganistana (244), Bangladeša (172) in Turčije (132).

Policija je v tem obdobju obravnavala tudi 52 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu Kazenskega zakonika ter podala kazenske ovadbe na pristojna tožilstva zoper 54 osumljencev. Prevladujejo državljani Slovenije, Kosova, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.

(mbo)