Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), je vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović sinoči za POP TV povedala, da posvetovalna skupina predlaga ustavitev cepljenja mlajše populacije s cepivom AstraZenece, dokler se ne razjasnijo dileme glede resnih neželenih učinkov tega cepiva.

Svetovno skrb namreč ta hip vzbujajo novi pojavi tromboz. Še vedno ta vzročna povezava seveda ni dobro dokazana. Res pa je, da je narejenih nekaj korakov naprej in da je videti, da gre pretežno za ženske. Pri nekaterih bolnikih so našli protitelesa proti trombocitom oziroma krvnim ploščicam,” ob tem pojasnjuje Beovićeva. 

Sporno cepivo AstraZeneca. Gre za povračilne ukrepe proti Veliki Britaniji?

Številke so sicer še vedno zanemarljive, še pišejo pri 24ur.com . V Veliki Britaniji so denimo ob več kot 18 milijonih, cepljenih z AstraZeneco, zabeležili le 30 primerov strdkov. Evropska agencija za zdravila (EMA) bo sicer o varnosti omenjenega cepiva spet presojala.

Na vprašanje, kaj napotek posvetovalne skupine za cepljenje pomeni za mlajše, ki so že prejeli prvi odmerek AstraZenece, je vodja posvetovalne skupine odgovorila, da trenutno še ne vedo. Odločitev bo sprejeta pred rokom za cepljenje z drugim odmerkom, je dodala.

V prihodnjem tednu naj bi po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) cepili vse starostne skupine, starejše od 60 let. NIJZ sicer predlaga uporabo cepiva AstraZenece za cepljenje oseb med 60. in 64. letom, pa tudi za starejše, če izrazijo interes za cepljenje s tem cepivom.

(mbo)