Včerajšnja neprijavljena protesta proti vladnim ukrepom za omejevanje širjenja novega koronavirusa v središču Maribora sta potekala mirno in brez zaznanih kršitev javnega reda in miru, so danes sporočili iz mariborske policijske uprave.

Protesta sta včeraj popoldne potekala na Glavnem trgu in na Trgu svobode. Na drugem, kasnejšem, je prišlo do zlitja udeležencev obeh, število protestnikov se je spreminjalo, na Trgu svobode pa se jih je po oceni policije v končni fazi zbralo okoli 800. Ocene na družbenih spletnih omrežjih se razlikujejo- udeleženci in opazovalci navajajo, da se jih je zbralo najmanj 1000.

Javnost bega tudi število udeležencev: lokalni (levo orientirani) mediji so jih našteli 500, policisti 800, ocene na spletu se gibljejo od 1000 navzgor.

Večina udeležencev pa kljub pozivom policistov ni upoštevala ukrepov, naj si nadenejo maske, se ne družijo in ne sodelujejo na neprijavljenem shodu, so navedli na policiji. Kot so policisti opozarjali in obveščali udeležence shoda, je policija, ki je s svojo navzočnostjo preprečevala morebitne kršitve javnega reda in miru, posamezne kršitve tudi snemala.

Policisti so potek shoda posledično ustrezno dokumentirali in bodo prav na podlagi videoposnetkov identificirali kršitelje ter jim po pošti poslali plačilne naloge. Med udeleženci protestov je bilo zaznano tudi večje število otrok. Samemu varovanju množičnega zbiranja, kjer so bili udeleženi otroci, so bili zato ustrezno prilagojeni tudi postopki policistov, ki so skladni s pravili policijske stroke in taktiko delovanja policije.

Fotografija, ki je razburila Slovenijo: otroci na protestih zoper protiepidemijske ukrepe.

Prav v tej razlagi najdemo odgovor na vprašanje neukrepanja oziroma ostrejšega posredovanja pristojnih, je pa- kolikor je zaznati, predvsem na spletu- hkrati to tudi posredni signal za vse bodoče shode, ki so jih različni govorniki včeraj že najavili. Za pričakovati je, da bo v bodoče na shodih prisotnih še več otrok, kar so nekateri posredno že tudi najavili.

Že na prvem protestu minulo soboto je bilo opaziti kar nekaj otrok.

Iz PU MB so za konec sporočili še, da bodo poskušali ugotoviti tudi, kdo je bil organizator tega shoda, tako da bodo ukrepali tudi zoper njega.

V zvezi s tem je treba omeniti, da je poziv več civilnih iniciativ staršev, pedagogov in drugih državljanov proti testiranju otrok na okužbo z novim koronavirusom medtem presegel 15.000 podpisov. Pobudniki sočasno sporočajo, da to jasno kaže, da poseganja v temeljne ustavne in človekove pravice otrok in tudi drugih državljanov- ne glede na okoliščine- ne dovolijo.

(mbo)