Kitajska najavila, da bodo vaje mornariške skupine v bližini Tajvana postale redne

Kitajska mornariška letalska skupina, ki izvaja vaje blizu Tajvana, bo slednje nadaljevala tudi v bodoče, prenaša Reuters. “Takšne vaje bodo postale redne,” je pozno sinoči sporočila kitajska mornarica ob nadaljnjem stopnjevanju napetosti v bližini otoka, za katerega uradni Peking trdi, da je njegovo suvereno ozemlje.

Tajvan se je v zadnjih mesecih v mednarodnih ustanovah in javnosti večkrat pritožil nad povečanjem kitajske vojaške aktivnosti v njegovi bližini. Kitajska po drugi strani krepi prizadevanja za uveljavitev svoje suverenosti nad demokratično upravljanim in vodenim otokom.

Kitajska mornarica zatrjuje, da je letalska skupina pod poveljstvom kitajske letalonosilke Liaoning izvajala rutinske vaje v vodah blizu Tajvana.

“Cilj je okrepiti sposobnost varovanja nacionalne suverenosti, varnosti in razvojnih interesov. Podobne vaje bomo v prihodnosti redno izvajali,” je- kot že omenjeno- dodala mornarica, ne da bi svoje navedbe podrobneje pojasnila ali utemeljila.

Kitajski letalonosilki: prva ruskega izvora, druga narejena po meri prve.
(vir: svetovni splet)

Izjava Kitajske sledi izjavi obrambnega ministrstva Tajvana, ki je- prav tako včeraj- poročalo o novem vdoru kitajskih letalskih sil v identifikacijsko območje zračne obrambe otoka. Tajvansko obrambno ministrstvo je dejalo, da se je “v celoti zavedalo resnosti razmer v zraku in na morju, ki obkroža Tajvan,” in da je “zadevo ustrezno obvladalo”.

Japonsko obrambno ministrstvo pa je že v nedeljo sporočilo, da je Liaoning skupaj s petimi spremljevalnimi ladjami na poti do Tihega oceana prečkal ožino pri otoku Miyako.

Vplivni kitajski časnik Global Times, ki ga izdaja vladajoča komunistična partija, je ob tem omenil, da se je na čelu bojne skupine nahajal “Nanchang”, prvi predstavnik močne nove flote rušilcev tipa 055, ki je bila v operativno uporabo predana šele lani.

“Kombinacija letalonosilk in velikih rušilcev tipa 055 bo v prihodnosti postala standardna konfiguracija kitajskih operativnih skupin letalonosilk,” dodajajo.

Liaoning in njegova sestrska ladja Shandong– ki je v celoti izdelana na Kitajskem, a na ruski osnovi- sta že prej izvajala vaje ali plula v bližini Tajvana. Decembra 2019, tik pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami na Tajvanu, je denimo Shandong plul skozi Tajvansko ožino, kar je Tajvan nemudoma obsodil kot poskus zastraševanja.

Tajvan je najbolj občutljivo ozemeljsko vprašanje Kitajske in potencialno vojno žarišče. Kitajska se nikoli ni odrekla uporabi sile, da bi otok pridobila – ali kot menijo v Pekingu- “vrnila pod svoj nadzor”.

Tajvanski predsednik Tsai Ing-wen sicer skrbno nadzira prenovo otoške vojske in uvaja novo mornariško opremo, kot so stealth korvete, imenovane tudi “morilke letalonosilk”.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: