Na Portugalskem znova odprti bari in restavracije, muzeji in tudi srednje šole. V čem je skrivnost uspeha?

Na Portugalskem so z veliko nočjo še dodatno omilili ukrepe, namenjene zajezitvi epidemije novega koronavirusa.

Kot je med velikonočnimi prazniki poročala večina svetovnih medijev, lahko bari in restavracije tako po več kot dveh mesecih znova strežejo goste, čeprav le na odprtih terasah in ne tudi ponoči. Ljudje lahko znova brez omejitev zapuščajo območje, kjer živijo. Odpirajo se tudi druge ustanove in storitve ter po osnovnih zdaj še srednje šole.

Še januarja so na Portugalskem nekaj časa beležili celo najvišje število novih okužb glede na število prebivalstva na svetu, bolnišnice pa so pokale po šivih.

Od tam so prihajali dramatični pozivi po zdravstveni pomoči in solidarnosti. Medtem, ko je število okuženih drugje po EU pretežno padalo, je uradna Lizbona sporočala, da so v enem samem dnevu zabeležili tudi po 16.000 okuženih.

Za primerjavo: gre za državo z 10,2 milijona prebivalcev, Hrvaška z dobrimi 4. milijoni prebivalcev pa je 10. decembra 2020, na vrhuncu epidemije, beležila “le” 4600 novookuženih. Strogo zaprtje se je očitno izplačalo, saj se 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev na Portugalskem v tem trenutku giblje okoli 60; še januarja je presegala 1600.

Zdaj so tam epidemijske razmere najboljše v celotni Evropi, vse to pa jim je uspelo v manj kot dveh mesecih. Z razlago preobrata so postregli predvsem nemški mediji.

“Število okuženih na Portugalskem je zdaj padlo na 28 primerov na teden na 100.000 prebivalcev, konec januarja pa jih je bilo 878.” Tako so svetovni mediji poročali še sredi minulega tedna, zadnji dan marca.

Kronologija

Virus se je med božično-novoletnimi prazniki množično razširil prav zaradi izbruha bolj nalezljivega, britanskega seva: okužbe so dosegle vrhunec konec januarja, portugalske bolnišnice pa so bile že sredi februarja na robu kolapsa.

Kar je za Hrvaško pomenil december, za Slovenijo pa november, je bil na Portugalskem januar: takrat je umrla polovica vseh žrtev novega koronavirusa od začetka epidemije- kar 5500 (marca denimo “samo” še 500). Nujno pomoč v obliki sanitetnega materiala in ekip je takrat v Lizbono poslala tudi nemška vojska.

Vlada Antónije Coste je, podobno kot preostale evropske, predolgo oklevala z razglasitvijo lockdowna, vse pa zato, da bi ohranila čim več aktivne proizvodnje. Ceno za tako odločitev je- kot pri ostalih evropskih državah- tudi na Portugalskem plačal zdravstveni sistem.

Drakonski ukrepi

Sredi januarja je bila nato razglašena splošna policijska ura. Delo od doma je bilo razglašeno kot obvezno vse do konca leta, podjetje pa je moralo dokazati, da ga ne more organizirati drugače, če je želelo izpolniti pogoje za izjemo.

Bivalne prostore se je lahko zapustilo le iz upravičenih razlogov; zaradi nabave hrane, obiska zdravnika ali odhoda na delo, seveda s potrdilom delodajalca. Dovoljen je bil tudi kratek sprehod, a zgolj v bližini doma.

Potovanja ob vikendih so še vedno prepovedana: od petka zvečer do ponedeljka zjutraj je bilo še prejšnji teden Portugalcem prepovedano celo zapustiti sosesko. Prepoved je bila v veljavi tudi za velikonočne praznike, v obdobju od 26. marca do 5. aprila. Srečanja s sorodniki in prijatelji so bila vse od sredine januarja prepovedana.

Smerokaz za Nemčijo?!

Nemški socialdemokratski (SDP) zdravstveni strokovnjak Karl Lauterbach je zato Portugalsko navedel kot morebitni in želeni vzor Nemčije. “Portugalska je s kratkim lockdownom premagala virusno različico B.1.1.7. Pred tem je bila neželjeni “hot-spot” in to v svetovnem merilu. Ključni ukrep je bila prepoved zapuščanja bivalnih prostorov v vseh prizadetih regijah,” je pred dnevi dejal Lauterbach.

V intervjuju za berlinski Tagesspiegel je pozval k uvedbi omejitev zapuščanja domov v celotni Nemčiji, pri čemer se je skliceval na uspešne rezultate, ki jih je ta ukrep prinesel v Franciji, Veliki Britaniji in na Portugalskem.

Nemčija se po polomu s cepivi nagiba k portugalskemu modelu spopadanja z epidemijo.

SPD je sicer pomemben člen vladne koalicije, a v Nemčiji je prevladala odločitev, da se kljub zaskrbljujoči rasti okuženih ne bo šlo v strogo zaporo; niti v kratki različici tik pred veliko nočjo. Za težnje k slednji se je sicer nemška kanclerka Angela Merkel nedavno opravičila celotni nemški javnosti.

Čudež iz Fatime ali čudež iz epruvete?!

Danes je Portugalska evropski čudež, piše nemški Der Spiegel. Toda tega čudeža ne bi smeli pripisati Fatimi, ampak “politiki strogega lockdowna”, ki še vedno velja, prebivalstvo pa jo je sprejelo in jo izvaja, dodajajo.

Der Spiegel sicer hvali politiko leve vlade premierja Antónia Coste, ki je državljanom uspela jasno predstaviti načrt in pravila igre. Ukrepi se- tako kot pri računalniški igrici, so povedali- sprostijo takoj, ko dosežemo določeno (nižjo) stopnjo okužbe.

Avtoceste so zato ob vikendih še zmeraj prazne, kar je dokaz, da se novo uvedena pravila praviloma upoštevajo. Nič čudnega; če so vas zalotili zunaj soseske, v kateri ste prijavljeni, je kazen znašala 200 EUR.

Reinhard Naumann iz fundacije Friedrich-Ebert-Stiftung pravi, da ima Portugalska stroge zakone, a jih praviloma ne nadzira. “Odločilno je, da se prebivalstvo s tem strinja. To se dogaja zdaj,” pravi Naumann. “Niti protestov “proti kroni” niso imeli!”

Portugalska je uvedla enega najstrožjih lockdownov v EU.
(foto: Nandhu Kumar on Pexels.com)

Stroge ukrepe so omilili potem, ko je- kot že omenjeno- število novookuženih sredi marca v 7 dneh padlo pod 60. Tako so od sredine marca ponovno odprli frizerske salone, vrtce in osnovne šole od prvega do četrtega razreda, knjigarne, knjižnice in avtohiše.

Od velike noči se v klopi osnovnih šol vračajo tudi učenci višjih razredov, pod pogojem, da se učenci samotestirajo. Terase kavarn, majhnih trgovin, muzejev in galerij bodo spet delovale. Majhne trgovine lahko delajo tako, da na vhodna vrata postavijo mizo in prodajajo po sistemu delikatese. Dva tedna kasneje bodo- če bo število okuženih še naprej padalo- oživele še predavalnice univerz, odprli bodo kinodvorane in gledališča.

Restavracije naj bi odprli z 3. majem in to ne samo terase. Obstajale bodo izjeme, povezane z drugimi epidemiološki ukrepi: odprta bo tudi notranjost restavracij in kavarn, vendar za največ šest ljudi.

Policijska ura ni več v veljavi, vendar se turistična država ob veliki noči še ni popolnoma odprla. Poleti iz Brazilije in Velike Britanije so prepovedani vsaj do 15. aprila.

Kdor prihaja iz države z več kot 500 novo okuženimi, mora biti dva tedna v karanteni, kar trenutno velja za potnike iz Francije in Italije.

Cepivo še vedno ni zadostna zaščita: od več kot 10 milijonov prebivalcev je bilo doslej cepljenih 1,4 milijona ljudi.

Ekonomski stroški strogega lockdowna so visoki. Lani se je BDP Portugalske zmanjšal za 10 odstotkov, stopnja brezposelnosti, predvsem začasne, pa je bila februarja 2021 menda za kar 35 odstotkov višja kot pred letom dni. Število brezposelnih je preseglo 400.000, kar so nazadnje imeli leta 2017.

A strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko bila visoka tudi cena prehitrega odpiranja. “Portugalska ni imuna na četrti val,” opozarja epidemiolog Manuel Carmo Gomes z lizbonske univerze. “Če začnemo popuščati, se bo stopnja okužb neizogibno povečala.”

Vendar zaradi uspešnega boja proti pandemiji kljub vsemu računajo na uspešno turistično sezono. Bitka za vsakega gosta bo v sredozemskem bazenu, čeravno Portugalska gleda le na Atlantik, brezkompromisna.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: