Policisti so v prvih štirih dneh ponovnega zaprtja države zaradi epidemije covida-19 izvedli 9202 nadzora spoštovanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Pri tem so po podatkih Generalne policijske uprave ugotovili 1831 kršitev.

Policisti so pri tem izrekli 1589 opozoril in izdali 242 glob. V šestih primerih so policisti podali predlog Zdravstvenemu inšpektoratu RS, so še pojasnili na policiji.

Iz mariborske policijske uprave pa so javnost obvestili, da so za nedeljski protestni shod v Mariboru izdali 5 (PET!) plačilnih nalogov. “Policisti so potek shoda, tako kot dan prej, ustrezno dokumentirali in bodo na podlagi zavarovanih video-posnetkov identificirali tudi tiste kršitelje, s katerimi niso izvedli  postopkov na kraju prekrška. Vse bodo – zaradi kršitve vladnih odlokov in s tem Zakona o nalezljivih boleznih – ustrezno obravnavali ter jim morebiti po pošti poslali plačilne naloge. Policisti ugotavljajo tudi, kdo je bil organizator tega shoda, saj bodo ukrepali tudi zoper organizatorja, so sporočili. 

Policisti organizatorje sobotnih protestov v Mariboru še iščejo.

Mnogo večja in odmevnejša shoda sta se sicer v Mariboru odvila tudi v soboto. Kasneje so se udeleženci zlili v enega samega na Trgu svobode. Policisti so včeraj izpostavili, da med sobotnim in nedeljskim dogajanjem obstaja bistvena razlika: občani so namreč v večini razumeli in upoštevali nasvet policije in na včerajšnji protest niso pripeljali otrok

“Policisti nikakor ne posegamo v pravice posameznikom do zbiranja in svobode izražanja, vendar pa je potrebno razumeti, da so odrejeni ukrepi izjemnega pomena za zdravje vseh nas in jih je potrebno upoštevati. Zato vse pozivamo, naj ravnajo odgovorno in spoštujejo ukrepe za zajezitev epidemije, tako zaradi sebe kot tudi zaradi drugih,” so zaključili v svojem sporočilu za javnost. 

Od 1. aprila dalje je sicer zaradi poslabševanja epidemije covida-19 za enajst dni omejeno javno življenje. Na prostem so obvezne maske, gibanje je omejeno na posamezne regije ter med 22. in 5 uro. Z nekaj izjemami je znova prepovedana prodaja blaga in storitev potrošnikom in zbiranje ljudi. Pouk poteka na daljavo, vrtci so zaprti, ponekod so ponovno zaprte tudi terase lokalov, pa še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).