Kot poroča Associated Press (AP), je Severna Koreja postala prva država, ki je opustila možnost udeležbe na olimpijskih igrah v Tokiu in sicer zaradi strahu pred koronavirusom. Japonski olimpijski komite je- prav tako danes- sporočil, da ga Severna Koreja še ni obvestila, da ne bo sodelovala na igrah v Tokiu.

Ministrstvo za šport Severne Koreje je preko spleta sporočilo, da je odločitev sprejel severnokorejski nacionalni olimpijski komite že na srečanju 25. marca. Odločitev so utemeljili z “zaščito športnikov pred svetovno javno zdravstveno krizo, ki jo je povzročil COVID-19”.

Zaradi pandemije so igre v Tokiu, ki so bile prvotno načrtovane za leto 2020, že prestavljene za leto dni, organizatorji pa pri izvedbi tehtajo vrsto preventivnih ukrepov, kot je denimo prepoved obiska “mednarodnih gledalcev”, da bi tudi na tak način zagotovili varnost športnikov in prebivalcev.

Katsunobu Kato, vodja kabineta japonske vlade, je dejal, da vlada upa, da se bo olimpijskih iger udeležila večina držav ter ob tem obljubil številne protiepidemijske ukrepe. Še vedno pa obstaja zaskrbljenost, da bi olimpijske igre lahko epidemijo poslabšale; naraščajoča količina okužb in počasno uvajanje cepiv pa na Japonskem sprožajo številna javna vprašanja o tem, ali bi igre sploh morali izvesti.

Tokyo 2020 je zaradi pandemije postal Tokyo 2021, za nekatere pa še to ne.

Ministrstvo za združevanje Južne Koreje je izrazilo obžalovanje zaradi odločitve Severne Koreje in vendarle izrazilo upanje, da bodo olimpijske igre v Tokiu priložnost za izboljšanje medkorejskih odnosov. Ti so v zastoju zaradi spornih jedrskih pogajanj med Washingtonom in Pjongjangom.

Choi Young-sam, tiskovni predstavnik južnokorejskega zunanjega ministrstva, je dejal, da vlada podpira prizadevanja Japonske za nadaljevanje olimpijskih iger ob sprejemanju varnostnih ukrepov. Choi je dejal, da ima Severna Koreja še čas, da svojo odločitev spremeni in se udeleži dogodka.

Severna Koreja je sicer na zimske olimpijske igre leta 2018 v Južni Koreji poslala 22 športnikov, skupaj z vladnimi uradniki, umetniki performansa, novinarji in 230-člansko navijaško skupino.

Na igrah v Pyeongchangu so severnokorejski in južnokorejski športniki skupaj korakali pod modrim zemljevidom, ki simbolizira enotni korejski polotok, medtem ko so rdeče oblečene severnokorejske navijačice pritegnile svetovno pozornost. Koreji sta v hokeju na ledu postavili tudi svojo prvo kombinirano olimpijsko ekipo, ki je navdušila množice, kljub temu da je vseh pet tekem izgubila s skupnim rezultatom 28: 2.

Zadnje poletne olimpijske igre v Evropi so bile leta 2012 v Londonu.

Takratne igre so se veliko ukvarjale tudi s politiko ali pa še bolje povedano: politika se je veliko ukvarjala z igrami. V severnokorejskem kontingentu je izstopala sestra severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, ki je izrazila željo svojega brata po skupnem državniškem vrhu z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom.

Šlo je za potezo, ki je Severni Koreji pomagala začeti politične pogovore z Južno Korejo in ZDA. Diplomatska prizadevanja so od takrat na mrtvi točki, odločitev Severne Koreje, da se izogne ​​olimpijskim igram v Tokiu, pa predstavlja upad upanja, da jih bo oživila.

Medtem ko Severna Koreja vztrajno zatrjuje, da koronavirusa ni in ne obstaja, mednarodna javnost dvomi ali se je država v celoti rešila pandemije, glede na slabo zdravstveno infrastrukturo in porozno mejo, ki jo ima s Kitajsko, njeno rešilno bilko; vsaj kar se gospodarstva tiče.

Severna Koreja je svoja protivirusna prizadevanja označila za “stvar nacionalnega obstoja”. Posledično je močno omejila čezmejni promet, prepovedala turizem, izgnala diplomate in mobilizirala zdravstvene delavce, uvedla pa tudi karanteno za več deset tisoč ljudi, ki so imeli simptome.

(mbo)