Slovenska tiskovna agencija (STA) je pred približno uro v javnost plasirala vest, da četrtina Hrvatov zavrača cepljenje proti virusu covid-19.

Glede na včerajšnja poročanja hrvaških MSM, bi bil zapis “najmanj četrtina Hrvatov” morda bolj primeren.

STA poroča, da so ankete pokazale, da okoli 25 odstotkov hrvaških državljanov zavrača kakršnokoli cepljenje, ne samo proti covidu-19, dodatnih 10-15 odstotkov pa goji siceršnje pomisleke glede cepljenja, je dejal direktor Hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak.

Danes so medtem začeli bolj množično cepljenje v Zagrebu, še piše STA. Povabili so 1500 starejših od 65 let in tudi kronične bolnike. Načrtujejo, da bodo do konca tedna dnevno cepili po 3000 ljudi, od ponedeljka pa po 5000.

Veliko razočaranje zaradi slabega odziva na predvideno masovno cepljenje še najbolje oriše sinočnje gostovanje predstojnika Učnega zavoda za javno zdravje (NZJZ) “Andrija Štampar” Zvonimirja Šostara v informativnem programu televizije RTL.

Najmanj 25% Hrvatov zavrača vsakršno cepljenje.

Ob tej priložnosti je razkril, koliko prebivalcev so do sedaj cepili in koliko se jih je odzvalo pozivu na začetku projekta “množičnega cepljenja“, ki ga bodo izvajali v razstavnih paviljonih zagrebškega Velesejma.

“Poklicali smo 500 sodržavljanov, odzvalo se jih je 90, 150 jih je zavrnilo, ostali niso odgovorili. Sploh nismo zadovoljni. To je le 18%,” je uvodoma dejal Šostar.

Kot možne razloge katastrofalnega odziva je Šostar naštel sledeče: “Vreme, snežna nevihta je prvi razlog, drugi dejavnik so protislovne informacije – ljudje se bojijo, različne države imajo različne informacije. Ljudje niso prepričani o tem cepivu. Tretjič, nekateri državljani niso videli niti elektronske pošte.”

Glede nadaljevanja cepljenja s cepivom AstraZeneca pa je Šostar zatrdil, da bodo na končno odločitev počakali najmanj do petka. “Vemo, da bodo mlade ženske izpuščene zaradi tromboze. Pred dvema ali tremi meseci je bilo cepljenje s Pfizerjem v Hongkongu ustavljeno, sedem smrtnih primerov pa je bilo zabeleženih le v Veliki Britaniji, kar je minimalno.”

Hrvaški se s cepljenjem mudi zaradi prihajajoče turistične sezone.

“Kdaj se bo začela tretja faza,” je menil Šostar, “je odvisno predvsem od državljanov. Paviljon je ogromen, z lahkoto lahko cepimo 5.000 ljudi ob 10. uri zjutraj, odvisno od odziva in razpoložljivosti cepiv. Jutri naj bi prispelo 10.000 odmerkov Pfizerja, na razpolago jih bo pet tisoč,” je še dejal Šostar in dodal, da je prihod za jutri (danes, op.avt.) potrdilo 600 ljudi.

Nazaj k novici STA! Capak je tudi povedal, da se na Hrvaškem soočajo s krepitvijo novega vala epidemije ter da bodo verjetno preložili začetek pouka v šolah po pomladanskih počitnicah ali pa bodo nadaljevali s poukom na daljavo. V minulih 24 urah so ob 9466 testih potrdili 1649 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 36 bolnikov s covidom-19, še navaja STA.

(mbo)