Polarni april: zimske temperature in nevarnost pozebe

“Po doslej zbranih in preverjenih podatkih je bilo v Postojni, Novi vasi na Blokah in Babnem Polju današnje jutro tudi najhladnejše v zimski sezoni 2020/21.

Doslej se nikoli ni zgodilo, da bi bila najnižja temperatura zimske sezone izmerjena aprila, celo marca je to zelo redko,” je danes zjutraj na svojem uradnem Twitter profilu sporočila Agencija Republike Slovenija za okolje (ARSO).

“Razlog za izjemen mraz zlasti na jugu Slovenije kombinacija sveže in rahle snežne odeje, večinoma jasne in mirne noči ter suhe in mrzle zračne mase. To je aprila skrajno redka kombinacija,” so še čivknili pri ARSO.

Pregled temperatur kaže, da je bilo današnje jutro dejansko zelo hladno. Tako so v Kočevju namerili -14°, v Črnomlju -12,5°, v Celju pa -6,1°C. V Črnomlju je zapadlo 20cm snega, v Kočevju 15, v Ljubljani in okolici pa 10-15cm.

V Celju so zapadli trije centimetri snega, v okolici Maribora ga je približno 5cm, v Mariboru za vzorec, v Murski Soboti in Novi Gorici- na skrajnem vzhodu in zahodu, torej- pa niso zabeležili snežnih padavin. Tu so namerili tudi najvišje, čeravno nizke, temperature: med 0 in -6°C.

MMC RTV SLO pa poroča, da je vremenski portal Neurje.si javnost obvestil, da je meteorološka naprava v Retjah namerila rekordno nizko aprilsko temperaturo; okoli 7. ure zjutraj naj bi tam temperatura znašala celo –25,8 stopinje Celzija.

Na spletni strani Neurje.si objave, o kateri piše RTV SLO ni moč zaslediti.

“Ker merilna postaja Retje ni del državne mreže meteoroloških postaj, meritev sicer ni upoštevana kot uradni aprilski temperaturni rekord. Za uradno aprilsko najnižjo izmerjeno temperaturo velja meritev s Pokljuke, kjer je meteorološka postaja 9. aprila 1956 izmerila –20,4 stopinje Celzija,” še pišejo pri RTV SLO.

Na omenjeni spletni strani sicer v trenutku pisanja tega prispevka omenjene objave ni moč zaslediti.

Sicer napoved za Slovenijo za prihodnje dni ni ravno pomladna. Ravno nasprotno: za jutri v večjem delu Slovenije obstaja velika nevarnost jutranje pozebe. Danes bo sicer delno jasno s spremenljivo oblačnostjo in nekaj snežnimi plohami. Občutek mraza bo dodatno stopnjeval severozahodni veter. Temperature bodo od 3° do 8° C , ob morju do 10 stopinj Celzija.

Današnje jutranje temperature so bolj podobne tistim v božično-novoletnem obdobju, kot pa zgodnjepomladnim.

Tudi jutri bo večinoma sončno z mrzlim jutrom, sredi dneva in popoldne pa bo predvsem v severnih, vzhodnih in osrednjih krajih občasno nekaj več oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -2, v mraziščih Notranjske in Kočevske okoli -15, najvišje dnevne od 6 do 12 °C.

Mraz bo začel popuščati šele v petek, ko se bo predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji pooblačilo, drugod bo delno jasno. Pihati bo začel jugozahodni veter. V soboto bo zmerno, na zahodu občasno tudi pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodni veter. Postopno bo topleje.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: