Vlada RS je na redni tiskovni konferenci sporočila, da so včeraj v Sloveniji ob opravljenih 4812 PCR testih potrdili 1189 okužb z novim koronavirusom, umrli pa so trije covidni bolniki.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je 889, kar je nižje kot dan prej, ko je znašalo 943, je pa pozitiven že skoraj vsak četrti testirani. Delež pozitivnih PCR testov je tako včeraj znašal 24,7 odstotka. Opravili so tudi 29.361 hitrih antigenskih testov.

V primerjavi z dnevom prej bolnišnično zdravljenje potrebuje osem bolnikov s covidom-19 več. Eden manj je hospitaliziran na oddelkih intenzivne nege.

Hospitaliziranih je 581 covidnih bolnikov, od tega jih je 131 na intenzivni negi. Predstavili so tudi pozitivne novice: v domačo oskrbo so odpustili 60 oseb.

Britanski soj tudi v Sloveniji povzroča glavobol in družbene zapore.

Slovenska tiskovna agencija (STA) pa v zvezi z epidemijo novega koronavirusa poroča, da po objavljeni študiji že vsak tretji prebolevnik covida trpi za duševnimi ali nevrološkimi težavami.

Ljudje imajo po prebolelem covidu pogosteje nevrološke ali duševne težave kot ljudje z drugimi obolenji dihal, je razvidno iz študije, objavljene v prestižni znanstveni reviji The Lancet Psychiatry. Med drugim so ugotovili, da je po prebolelem covidu-19 za 44 odstotkov večja možnost nevroloških ali duševnih motenj kot po preboleli gripi.

V roku pol leta po prebolelem covidu-19 se pri tretjini prebolevnikov covida-19 pojavijo težave. Pri 17 odstotkih so zabeležili težave s tesnobo, s 14 odstotki sledijo čustvena nihanja. Okoli pet odstotkov jih poroča o težavah s spanjem, pri 2,1 odstotku so zabeležili kap, pri 0,6 odstotku pa znotrajmožganske krvavitve, še poroča STA.